Italské rizoto s červenou čekankou
Seznam surovin
- vývar zeleninový 6 decilitrů
- rýže krátkozrnná 500 gramů (Arborio, nebo Carnarolli)
- chřest 1 svazek (uvařený, zelený)
- čekanka 1 kus (červená)
- máslo 200 gramů
- sýr tvrdý 1 hrst (Parmezán hoblinky)
- ocet Balsamico 1 šálek
- víno bílé 1,25 decilitru
- cibule šalotka 100 gramů
- olej olivový 1 lžíce (na pokapání)
Postup přípravy
Červenou čekanku omyjeme a nakrájíme na proužky (malou část čekanky si necháme stranou na konečné posypání). Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a zesklovatíme v hrnci na polovině rozehřátého másla. Přidáme rýži, krátce ji orestujeme tak, aby se zrnka obalila máslem, zalijeme vínem a za stálého míchání necháme tekutinu odpařit.
Rýži stále mícháme, postupně, nejlépe po malých naběračkách ji podléváme teplým zeleninovým vývarem a dále vaříme. Asi po 10 minutách přidáme k rýži čekanku a uvařený chřest, vše promícháme a dále vaříme ještě asi 10 minut, dokud není rýže měkká a tekutina téměř odpařená.
Balzamikový ocet nalijeme do kastrůlku a svaříme ho asi na polovinu množství. Hotové rizoto odstavíme z ohně a přimícháme do něj zbylé máslo a hoblinky parmazánu.
Rizoto rozdělíme na talíře a každou porci přelijeme svařeným nasládlým balzamikovým octem, abychom zjemnili nahořklou chuť, kterou rizotu dodá zelený chřest. Nakonec každou porci zakapeme olivovým olejem a ozdobíme troškou odložené syrové čekanky.
Poznámka k receptu
Do rizota se zpravidla používá bílé víno, ale můžete zkusit i červené.
Načítám komentáře...