Karlifornská rolka
Seznam surovin
- rýže sushi 500 gramů
- saké 2 lžíce
- ocet rýžový 80 mililitrů
- řasy mořské 1 balení (Nori)
- okurka salátová 1 kus
- avokádo 1 kus
- losos 2 kusy (filety)
- semínka sezamová 50 gramů (černá)
- semínka sezamová 50 gramů (bílá)
- pasta wasabi 1 balení
- zázvor 1 balení (nakládaný)
- cukr krystal 2 lžíce
- sójová omáčka 100 mililitrů (na sushi)
- sůl
Postup přípravy
Nejdůležitější na přípravě sushi je správně uvařená rýže. Pokud nemáte rýžovar, musíte hlídat čas. Rýži míchejte jen zlehka, aby z ní nevznikla kaše.
1. Rýži propláchněte, aby zprůhlednila. Vsypte ji do hrnce v poměru na hrnek rýže hrnek vody. Přidejte saké a přiveďte k varu. Pod pokličkou ji vařte asi 15 minut. Potom dejte na hrnec utěrku, znovu ho přiklopte pokličkou a rýži nechte ještě asi 10 minut dojít. V této fázi musíte rýži správně dochutit. Smíchejte ve sklenici ocet, cukr a sůl a s rýží dobře promíchejte.
2. Okurku oloupejte, avokádo omyjte a společně s lososem nakrájejte na stejně velké, asi 0,5cm nudličky. Na rákosovou podložku natáhněte potravinářskou fólii. Nejlépe z obou stran, tak zajistíte, že se už tak lepivá rýže bude méně lepit a bude se lépe rolovat. Připravte si misku s vodou na namáčení rukou.
3. Vychlazená rýže se musí rozpadat. Řasu rozpulte a položte na podložku lesklou stranou dolů. Navlhčete si ruce a navrstvěte na řasu asi 1cm vrstvu rýže. Ze své strany nechte asi 1 cm řasy bez rýže a na části dál od vás přesáhněte asi 1 cm rýží přes řasu, až na podložku. Přikryjte zbytkem podložky, zlehka pomačkejte, aby se srovnala nakladená rýže. Odklopte a posypte podle chuti černým a bílým sezamem.
4. Takto připravený základ přikryjte druhou polovinou podložky a překlopte na druhou stranu – jediný způsob, jak docílíte správné přípravy uramaki. Doprostřed na řasu skládejte do pruhu podle chuti připravené suroviny. Můžete mít sushi mix jako my nebo jen lososové, okurkové či avokádové. Pokud máte rádi ostřejší variantu, vložte pod suroviny trochu wasabi.
5. Rolování je jednoduché. Uchopte podložku oběma rukama a začněte rolovat jako roládu. Prsty přidržujte suroviny, aby nevypadly. Při rolování průběžně přes podložku mačkejte, aby vše drželo. Když se dostanete na konec, přitlačte opět přes podložku trochu víc – řasa se propojí a slepí dohromady.
6. Zarolované sushi dejte na prkénko a ostrým nožem rozpulte. Před krájením nůž namočte do vody, případně otřete o vlhký ubrousek. Přiložte poloviny k sobě a krájejte na přibližně 1,5 cm stejné kousky. Po každém ukrojení jednoho kousku nůž opět namočte. Servírujte se sójovou omáčkou, zázvorem a wasabi.
Poznámka k receptu
Začněte rolování od kalifornské rolky neboli uramaki. Zapomeňte na klasiku a překvapte sami sebe. S námi to zvládnete hravě.
25 ks
Načítám komentáře...