Krevetové risotto s růží
Seznam surovin
- rýže krátkozrnná 180 gramů (Arborio)
- olej olivový 4 lžíce
- cibule 1 kus (menší)
- Prosecco 1 sklenice
- vývar zeleninový 200 mililitrů
- vývar rybí 100 mililitrů (solený)
- máslo 30 gramů
- krevety 8 kusů (čerstvé)
- růže 2 kusy (chemicky neošetřené)
Postup přípravy
1. V rendlíku rozpalte lžíci oleje a orestujte najemno nakrájenou cibuli. Z krevet odstraňte krunýř, zbavte je střívek, hlavy si schovejte.
2. Odvažte rýži a potom v odměrce zjistěte její přesný objem (může se lišit podle druhu rýže). V hrnci rozpalte 3 lžíce olivového oleje a opečte na něm suchou rýži, aby zprůsvitněla. Přilijte prosecco, promíchejte a nechte odpařit. Přilijte oba horké vývary. A teď trocha matematiky: měly by být ideálně v poměru 2:1 ve prospěch zeleninového a celkový objem by měl být dvojnásobný než objem suché rýže, který jste si odměřili. Do hrnce teď přidejte i hlavy krevet a orestovanou cibuli, snižte plamen na minimum, přikryjte poklicí a nechte vařit asi 12 nebo 13 minut.
3. Během poslední minuty varu dochuťte solí, vsypte část nasekaných růžových plátků a očištěné krevety. Pak hrnec stáhněte z plotny, vmíchejte studené máslo, znovu přiklopte a nechte odstát 2–3 minuty. Ozdobte čerstvými plátky růží a podávejte.
Poznámka k receptu
Kombinace jemných krevet a sladkých růží je neobvyklá, ale dokonalá.
Načítám komentáře...