Paella s kuřetem
Seznam surovin
- rýže kulatozrnná 4 šálky ( větší šálky )
- vývar kuřecí 8 šálků
- víno bílé 1 šálek (suché)
- kuřecí maso 4 kusy (stehenní řízky bez kůže)
- rajčata sterilovaná 1 konzerva (krájená)
- olej olivový 100 mililitrů
- cibule červená 2 kusy
- paprika červená 1 kus
- paprika žlutá 1 kus
- česnek 8 stroužků
- šafrán 1 snítka
- paprika sladká 1 lžička
- paprika pálivá 1/2 lžičky
- citron 1 kus
- cibulka jarní 1 kus
- kurkuma 1 lžička
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Červenou cibuli pokrájejte na měsíčky, papriky na kostičky velikosti sousta. V hluboké pánvi rozpalte olej, cibuli a papriky na něm krátce zprudka opečte a dejte stranou. Přidejte kuřecí maso nakrájené na kostky, osolené, opepřené a lehce zaprášené kurkumou.
Jakmile maso začne restováním hnědnout, vraťte do pánve orestované papriky a cibuli. V této fázi přisypte rýži a za stálého míchání nechte zrnka zesklovatět stačí minutu. Přilijte víno a krátce promíchejte, než se odpaří, poté vlijte konzervu krájených rajčat.
Nyní krátce orestujte, přidejte šafrán, sladkou a pálivou papriku. Promíchejte a přilijte část vývaru. Zmírněte plamen a po odpaření části vývaru přilijte zbytek. Znovu krátce promíchejte a nechte bez míchání rýži dovařit na opravdu mírném plameni.
Zhruba 8 minut před koncem vaření zapíchejte do rýže po obvodu pánve a doprostřed celé stroužky česneku a na měsíčky pokrájený citron i s kůrou. Česnek během posledních minut v pánvi změkne a zesládne. Citron dodá pokrmu vynikající chuť. Jakmile je rýže měkká, přikryjte pánev alobalem a nechte alespoň 10 minut odpočinout. Veškeré tekutiny se stačí tímto postupem vsáknout do rýže.
Paellu servírujte posypanou čerstvou jarní cibulkou.
Poznámka k receptu
Mořskou paellu vydatně ozdobte nasekanou petrželkou.
Načítám komentáře...