POKE TOPOKKI
Seznam surovin
Poke:
- rýže jasmínová 250 gramů
- cibulka jarní 3 snítky
- mango 2 kusy
- avokádo 2 kusy
- klíčky 2 hrsti (mungo)
- fazole 2 hrsti (Edamame)
- koriandr 1 hrst (čerstvý)
Maso:
- losos 320 gramů (čerstvý)
- sójová omáčka 2 lžíce
- olej sezamový 1 lžíce (korejský)
- majonéza 2 lžíce
- omáčka 1 lžíce (Topokki nebo Sriracha)
- semínka sezamová 1 lžička (černá)
- semínka sezamová 1 lžička (bílá)
Nakládaná cibulka:
- cibule červená 2 kusy
- voda 60 mililitrů
- ocet jablečný 60 mililitrů
- cukr krupice 1 lžíce
- sůl himalájská 1/4 lžičky
Nakládaná mrkev:
- mrkev 3 kusy
- cukr krupice 1 lžíce
- sůl himalájská 1/4 lžičky
- semínka sezamová 1 lžička (bílá)
- semínka sezamová 1 lžička (černá)
Postup přípravy
1. Rýži uvařte ve vroucí osolené vodě (na 1 díl rýže použijte 1,5 dílu vody). Připravte nakládanou cibuli: cibuli nakrájejte na kolečka, v rendlíku smíchejte zbylé ingredience, svařte je a nechte zchladnout. Přelijte jimi cibuli a nechte odležet.
2. Lososa nakrájejte na kostičky o hraně 1cm, zalijte ho sezamovým olejem a sójovou omáčkou a nechte odležet v lednici. Majonézu smíchejte s omáčkou Topokki a také odložte do lednice.
3. Mango nakrájejte na kostičky, avokádo rozpulte, odstraňte pecku a vyjměte dužinu ze slupky. Nakrájejte ji na tenké plátky a opatrně stočte do růžičky.
4. Mrkev nakrájejte na nudličky julienne, zasypte cukrem, solí, sezamem a nechte zkřehnout. Marinovaného lososa smíchejte s ochucenou majonézou.
5. Do misky dejte rýži, na ni avokádovou růži, kostky manga, mrkev, nakládanou cibulku, výhonky mungo, edamame a lososa. Posypte ho černým a bílým sezamem, jarní cibulkou, koriandrem a podávejte.
Poznámka k receptu
Z havajské misky plné ovoce, zeleniny a marinovaných ryb je právě hit sociálních sítí. Až ji ochutnáte, rychle pochopíte proč. Úspěch tohohle jídla tkví v nejvyšší kvalitě surovin – ne dost čerstvý losos, nezralé mango nebo avokádo ho dokážou úplně zničit.
Načítám komentáře...