Risotto alla Milanese - Milánské risotto
Seznam surovin
- rýže 320 gramů (na risotto)
- máslo 100 gramů
- cibule 1 kus
- morková kost 3 lžíce (morek)
- vývar hovězí 2 litry
- víno bílé 150 mililitrů (suché)
- šafrán 1/4 lžičky (mletý)
- sůl
- šafrán 3 kusy (pestíky)
- sýr Parmezán (k podávání)
Postup přípravy
1. V kastrolu s dvojitým dnem rozpusťte asi polovinu másla a zprudka na něm osmahněte najemno nasekanou cibuli. Přidejte morek z kosti - ideální je využít morek z dušeného telecího kolene, které se k milánskému risottu tradičně podává. Nechte ho rozpustit a vsypte rýži. Důkladně promíchejte, aby se všechna zrnka obalila tukem, a zprudka opečte.
2. Poté podlijte částí vývaru (tak, aby rýže byla tak akorát ponořená) a za občasného míchání vařte na mírném plamenu. Podlijte vínem a nechte je odpařit. Na střídačku vařící se rýži dolévejte vývarem a vínem, dokud není uvařená al dente.
3. Šafrán rozmíchejte v troše vlažné vody a spolu se zbytkem másla přidejte k rýži. Důkladně, ale s citem promíchejte, aby se risotto obarvilo dožluta. Dochuťte solí. Podávejte s hoblinami parmazánu, ozdobené pestíky šafránu.
Poznámka k receptu
Tradiční risotto, kterému dodává úžasnou žlutou barvu šafrán. Ten stojí i za jeho jedinečnou vůní a chuťí.
Načítám komentáře...