Risotto s chřestem
Seznam surovin
- cibule 1 kus
- celer řapíkatý 2 kusy (stonky)
- rýže 250 gramů (na risotto)
- víno bílé 100 mililitrů (suché)
- vývar zeleninový 500 mililitrů
- chřest 10 kusů (zelený)
- sýr Parmezán 100 gramů (+k podávání)
- máslo 100 gramů
- česnek 2 stroužky
- olej olivový
- sůl
Postup přípravy
1. cibuli a řapíkatý celer pokrájejte nadrobno a nechte zesklovatět na olivovém oleji. přidejte rýži, 2 minuty ji restujte, podlijte vínem, nechte odpařit alkohol a zalijte první dávkou horkého vývaru tak, aby byla rýže zcela ponořená. průběžně míchejte a vařte na mírném plamenu. Jakmile se tekutina úplně vstřebá, přilijte další naběračku vývaru. Dolévejte a průběžně míchejte, dokud nespotřebujete všechen vývar.
2. Zelený chřest zbavte dřevnatých konců. odkrojte hlavičky a schovejte je. Stonky pokrájejte a krátce (1–2 minuty) povařte, zchlaďte, rozmixujte, promíchejte s utřeným česnekem a osolte.
3. Jakmile je risotto před dokončením, tedy rýže je už měkká, ale stále na skus, vmíchejte nastrouhaný parmazán, máslo, rozmixovaný chřest s česnekem a špičky chřestu. podle potřeby dosolte, promíchejte, přiklopte a nechte 10 minut dojít. podávejte s parmazánem a pár kapkami olivového oleje.
Načítám komentáře...