Risotto s fenyklem a červenou řepou
Seznam surovin
- cibule 1 kus (větší)
- celer řapíkatý 2 snítky
- fenykl 1 kus (menší)
- řepa červená 2 kusy (střední)
- rýže 250 gramů (Arborio)
- vývar zeleninový 1 litr
- sýr kozí 100 gramů (čerstvý + na posypání)
- olej olivový 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Řepy omyjte a vařte v dostatečném množství vody, dokud nezměknou, bude to trvat 1 - 1,5 hodiny, záleží na velikosti bulvy.
2. Cibuli, řapíky celeru a fenykl (kousky nati si nechte na dokončení pokrmu) nakrájejte najemno, ve větším silnostěnném hrnci zahřejte olej a na mírném ohni nechte zpěnit pokrájenou zeleninu. Restujte ji alespoň 5 minut, měla by pouze změknout, nikoli chytit barvu.
3. Vsypte rýži, promíchejte a minutu restujte, zalijte dvěma naběračkami vývaru, opět promíchejte, provařte, dokud se tekutina nevsákne, a opět zalijte vývarem. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechen vývar. Rýže by měla být měkká, ale stále na skus, zabere to asi půlhodinu. Hotové risotto by mělo mít krémovou konzistenci a v hrnci by mělo být stále trochu tekutiny, ta se ve finále ještě vstřebá.
4. Uvařenou řepu oloupejte a nastrouhej te nahrubo. Spolu s kozím sýrem vmíchejte do risotta, dosolte, přiklopte a nechte alespoň 5 minut pod poklicí. Chutě se spojí, risotto zvláční.
4. Porce na talíři ještě dochuťte solí, pepřem a pár kapkami olivového oleje, posypte kousky zbylého sýra a fenyklovou natí.
Poznámka k receptu
Postní risotto se obejde bez parmazánu, másla i bez alkoholu, ale i tak bude dokonalé. O krémovost se postará čerstvý kozí sýr, o chuť fenykl a řepa.
Načítám komentáře...