Risotto s italským proseccem
Seznam surovin
- rýže krátkozrnná 300 gramů (Arborio)
- vývar zeleninový 500 mililitrů (cca dle potřeby)
- máslo 30 gramů
- sýr tvrdý 40 gramů (Parmezán)
- cibule 1 gram (menší)
- víno šumivé 1,5 decilitru (Prosecco)
- bazalka 1 gram (pár lístků)
Postup přípravy
Nechte na pánvi rozpustit máslo (malý kousek si nechte stranou) a osmahněte na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Nechte ji zpěnit na mírném ohni. Přidejte rýži, pořádně ji promíchejte a nechte zrna se uzavřít. Prolijte ji následně proseccem, stačí tak 1,5dc. Nechte ho vypařit. Následně přidávejte postupně po částech ještě teplý vývar.
Vždy ho nechte se vsáhnout do rýže, promíchejte. Takto postupně přidávejte, dokud rýže není uvařená al dente. Nakonec vypněte oheň a odstavte risotto. Nechte ho chvíli odpočinout. Vložte do něj kousek másla a nastrouhaný sýr. Pomalu promíchejte, až vám vzikne krásné krémovité risotto. Na závěr posypejte bazalkou natrhané na malé kousky a posypané sýrem.
Poznámka k receptu
autorem receptu: Zuzka z www.ilove-italy.cz
Načítám komentáře...