Rizoto s bílým vínem, špekem a jablkem
Seznam surovin
- rýže krátkozrnná 160 gramů (Arborio, nebo Carnaroli)
- cibule šalotka 60 gramů
- olej olivový 20 mililitrů
- šťáva 1/2 litru (jablečná)
- víno bílé 1/2 litru (nejlépe Weissburgunder, zredukovaný na 50 ml)
- vývar 1/2 litru (zeleninový, nebo hovězí)
- jablka 1 kus (oloupané, nakrájené na kostičky)
- tyrolský špek 80 gramů (na kostičky, opečený)
- pórek 100 gramů (mladý)
- máslo 80 gramů
- sýr 40 gramů (nastrouhaný, zralý horský)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Cibuli nebo šalotku nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na olivovém oleji. Přidáme rýži na rizoto a spolu s cibulkou ještě krátce podusíme. Zalijeme zredukovaným bílým vínem, postupně doléváme
jablečnou šťávu a zeleninový nebo hovězí vývar a pomalu vaříme.
Po cca 17 minutách by měla být rýže uvařená na skus. Přidáme kostičky špeku a jablek, pórek, nastrouhaný horský sýr a máslo, krátce promícháme. Dochutíme solí a pepřem.
Rozdělíme na talíře a servírujeme.
Načítám komentáře...