Rizoto s houbami
Seznam surovin
- houby 400 gramů (čerstvé (žampiony nebo hřiby))
- rýže kulatozrnná 300 gramů ((Arborio, Carnaroli či Vialone))
- vývar drůbeží 1 litr
- sýr Parmezán 50 gramů (nastrouhaný)
- cibule 1 kus (menší)
- víno bílé 1 decilitr (lehké)
- olej olivový 4 lžíce
- máslo 3 lžíce
- pepř bílý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
V kastrolu rozehřejeme olej a zpěníme na něm polovinu drobně nakrájené cibule. Přidáme očištěné a překrájené houby, osolíme, trochu opepříme a dusíme 10 minut pod pokličkou. Rýži propláchneme horkou vodou a necháme v sítu dobře odkapat.
Ve větším čistém kastrolu rozehřejeme lžíci másla a zesklovatíme na něm zbylou nakrájenou cibuli. Přidáme odkapanou rýži a za stálého míchání ji opečeme, až zrnka zbělají. Pak rýži zalijeme vínem, promícháme a víno necháme vyvařit. Přilijeme část vroucího vývaru a vaříme za občasného míchání, až se vývar vstřebá do rýže. Pak postupně přiléváme zbylý vývar a vaříme, až je rýže měkká, ale pevná.
Do uvařené rýže vmícháme větší část podušených hub, polovinu parmazánu a zbylé máslo, rizoto necháme chvilku odstát, rozdělíme ho na talíře a každou porci posypeme zbylým sýrem a opečenými houbami.
Poznámka k receptu
Když do rizota těsně před podáváním vmícháte trochu našlehané šlehačky, bude jemnější.
Načítám komentáře...