Rizoto s jemným hráškem
Seznam surovin
- vývar zeleninový 7,5 decilitru (nebo drůbeží)
- hrášek 350 gramů (mražený)
- rýže krátkozrnná 250 gramů (Arborio)
- víno bílé 0,7 decilitru (suché)
- máslo 50 gramů
- olej olivový 1/2 decilitru
- sýr tvrdý 40 gramů (Parmezán strouhaný)
- cibule 30 gramů
- česnek 1 stroužek
Postup přípravy
Hrášek zalijeme 2 dl vývaru a necháme zvolna vařit. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, oloupaný česnek nasekáme najemno a necháme je zesklovatět v kastrolu na rozehřátém oleji. Přidáme rýži a
za stálého míchání pomalu restujeme asi 2 minuty. Pak přilijeme víno a mícháme, dokud se neodpaří.
Mezitím přivedeme k varu vývar a necháme ho zvolna probublávat. Naběračku vývaru nalijeme do rýže a mícháme, dokud se pozvolna nevstřebá. Pak přilijeme další a takto postupujeme asi 15 -
20 minut (podle druhu rýže). Asi v polovině této doby přidáme k rýži hrášek s vývarem.
Rizoto odstavíme z ohně, přimícháme do něj máslo a necháme ho rozpustit. Nakonec přidáme parmazán, rizoto už jen krátce promícháme a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Každou porci rizota můžete na talíři doplnit hoblinkami parmazánu.
Načítám komentáře...