Rizoto s krevetkami
Seznam surovin
- vývar 1,5 litru
- rýže krátkozrnná 250 gramů (Arborio)
- krevety 250 gramů (vařené, neloupané)
- smetana 3 decilitry
- fenykl 1 kus (čerstvý)
- paprika zelená 1/2 kusu
- paprika žlutá 1/2 kusu
- cibule 1 kus (malá)
- sýr tvrdý 40 gramů (Parmezán čerstvě nastrouhaný)
- máslo 30 gramů
- víno bílé 2/3 decilitru
- olej olivový 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- sůl
Postup přípravy
V kastrolu s těžkým dnem zesklovatíme na oleji drobně nakrájenou cibuli. Přidáme rýži a při mírné teplotě za stálého míchání restujeme asi 8 minut. Přidáme víno a očištěný a na kousky nakrájený fenykl a mícháme, dokud se víno ze tří čtvrtin nevsákne do rýže. Pak přilijeme tolik vývaru, aby rýže byla potopená, a dále vaříme, dokud se asi třetina vývaru nevsákne do rýže.
Přimícháme nakrájenou papriku, překrojené ocásky z vyloupaných krevet (4 celé krevety si necháme na ozdobení), zalijeme smetanou a zbylým vývarem a pokračujeme ve vaření dalších 15 - 20 minut.
Když je rýže téměř měkká a tekutina téměř vsáklá, přimícháme nastrouhaný sýr a máslo a mícháme, dokud se sýr s máslem nerozpustí a nevsákne do rizota. Odstavíme ho z ohně a necháme ještě asi 4 minuty dojít. Podáváme ihned.
Načítám komentáře...