Rýžový kuba
Seznam surovin
- rýže 2 hrnky
- sýr Brynza 150 gramů (40% t. v s.)
- cibule 1 kus (velká)
- houby sušené 2 hrsti
- česnek 2,5 stroužku
- sádlo 1 lžíce
- majoránka 1/2 lžíce
- kmín 1/2 lžičky (drcený)
- pepř černý (mletý)
- sůl
- sádlo (na vymazání)
- strouhanka (na vysypání)
Postup přípravy
Houby namočíme na 20 minut do studené vody. Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na lžíci sádla. Přidáme osušené a nakrájené houby, posypeme kmínem a dusíme 15 minut doměkka.
Rýži propláchneme v několika vodách. Zalijeme ji studenou vodou v poměru 1 hrnek rýže, 2 hrnky vody a vaříme 17 - 20 minut doměkka. Do mírně zchladlé rýže vmícháme podušené houby, utřený česnek, majoránku, sůl a pepř.
Do sádlem vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky urovnáme rýžovou hmotu a pečeme ji v troubě vyhřáté na 175 °C 20 minut. Navrch rozdělíme hrudky sýru a dopečeme ještě dalších 10 minut.
Poznámka k receptu
Houby můžete použít jak sušené, tak čerstvé, nasbírané v lese, nebo v obchodech dostupné žampiony či hlívu ústřičnou.
Načítám komentáře...