Šafránové risotto s liškami
Seznam surovin
- máslo 100 gramů
- cibule 1 kus (malá nebo šalotka)
- lišky 100 gramů (čerstvé)
- rýže 280 gramů (na risotto)
- víno bílé 150 mililitrů (suché)
- šafrán 1 špetka
- vývar
- zelenina 300 gramů (sezónní)
- petržel hladkolistá 20 gramů (nasekané najemno)
- máslo 1 lžíce
- sýr Parmezán 80 gramů (nastrouhaný)
- olej olivový 2 lžíce (extra panenského + na zakapání)
- sůl
- pepř (namletý)
Postup přípravy
1. krok: Na olivovém oleji zpěňte najemno nakrájenou cibuli nebo šalotku, přidejte očištěné houby a krátce je orestujte.
2. krok: Vsypte rýži a ještě chvíli restujte, aby rýže trochu zesklovatěla.
3. krok: Zalijte vínem a opět chvíli vařte. Je třeba, aby se tekutina zredukovala a také aby se odvařil alkohol. Přidejte šafrán a jednu až dvě sběračky horkého zeleninového vývaru. Za stálého promíchávání nechte vývar vsáknout do rýže a pak teprve přilijte další. Vařte celkem asi 15 až 20 minut, aby rýže byla vláčná, ale zůstala pevná na skus. Ke konci přípravy přidejte krátce povařenou sezonní zeleninu (některé možnosti najdete na následující stránce).
4. krok: Mimo oheň vmíchejte petrželku, změklé máslo a nastrouhaný sýr. Osolte (opatrně, parmazán je dost slaný) a opepřete nahrubo pomletým černým pepřem a ihned podávejte, lehce zakápnuté olivovým olejem.
Načítám komentáře...