Thajská zelená rýže
Seznam surovin
- rýže 350 gramů (ideálně jasmínová)
- shiitake 200 gramů (menší)
- brokolice 100 gramů (mražená)
- špenát 1 hrst (listy, čerstvé nebo mražené)
- kokosové mléko 50 gramů
- paprička chilli zelená 2 kusy (větší)
- ořechy kešu 40 gramů (nesolené)
- cibule 1 kus (střední)
- zázvor (čerstvý, oloupaný, dlouhý 4 cm)
- koriandr 20 gramů (čerstvý)
- olej 3 lžíce (rostlinný, na smažení)
- šťáva limetková 2 lžíce
- česnek 5 stroužků
- skořice (kousek)
- hřebíček (několik kousků)
- pepř černý (několik kuliček)
- sůl
Postup přípravy
Kokosové mléko vložíme do mixéru, přidáme stroužky česneku, chilli papričky zbavené semínek (kdo má rád opravdu ostrá jídla, může semínka ponechat), zázvor a koriandrové stonky (bez lístků, které použijeme později) a vše rozmixujeme na jemnou kašičku.
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme kešu oříšky, celý pepř, hřebíček a skořici a pod pokličkou restujeme asi minutu. Pak přidáme najemno nakrájenou cibuli, promícháme a společně smažíme na středním ohni 5 - 8 minut. Když cibule zesklovatí, přisypeme do pánve rýži, znovu zamícháme a vaříme 2 - 3 minuty. Pak přilijeme rozmixovanou směs koření s kokosovým mlékem a na mírném ohni dále vaříme 2 - 3 minuty. Směs podle chuti osolíme, přilijeme 4 dl horké vody a pod pokličkou pomalu dusíme asi 7 minut. Pak vmícháme brokolici nasekanou na drobné kousky a necháme ještě 10 minut odpočívat.
Mezitím na rozehřátém oleji pozvolna opečeme opláchnuté a osolené houby shiitake a uložíme je v teple (nezakrýváme je, aby zůstaly křupavé).
Na závěr do rýže přidáme limetkovou šťávu a nasekané špenátové listy a koriandrové lístky a podáváme ji s opečenými houbami.
Načítám komentáře...