UZBECKÝ PLOV
Seznam surovin
- rýže dlouhozrnná 500 gramů
- hovězí maso 500 gramů (přední)
- mrkev 700 gramů
- cibule 2 kusy
- rozinky 150 gramů
- česnek 2 kusy (palice)
- koriandr 2 lžičky (mletý)
- kurkuma 2 lžičky
- kmín římský 1 lžička (drcený)
- olej 4 lžíce
- sůl
- petržel hladkolistá (k podávání)
Postup přípravy
1. Maso očistěte a nakrájejte na kostky, mrkev na tenké nudličky, cibuli na klínky, z česneku odstraňte volné slupky, ale jinak ho neloupejte a nechte ho vcelku. V hrnci rozpalte polovinu oleje a orestujte na něm maso. Odložte ho stranou, přidejte do hrnce olej a orestujte cibuli, česnek a mrkev dozlatova. Pak do hrnce vraťte maso, zalijte 500 ml vody a přiveďte k varu.
2. Přidejte česnek a vařte 15 minut, pak vsypte rozinky a krátce povařte. Vyjměte česnek (ale nevyhazujte ho), přidejte koření a propláchnutou rýží. Dolijte vodou, aby sahala asi 2 cm nad rýži, a vařte, dokud rýže i maso nezměknou. Plov podávejte na tácu, posypaný nasekanou petrželkou a ozdobený palicemi česneku.
Poznámka k receptu
Možná jste už ochutnali různé úpravy rýže pod názvy pilaf, pulao nebo polo. Oblíbený uzbecký plov je ze stejné rodiny, jde o kořeněné rýžové jídlo z jednoho hrnce.
Načítám komentáře...