Zelený chřest na rizotu z bílého chřestu
Seznam surovin
- chřest 500 gramů (zelený)
- chřest 500 gramů (bílý)
- tyrolský špek 100 gramů
- rýže krátkozrnná 400 gramů (Arborio)
- víno bílé
- vývar drůbeží
- máslo 100 gramů
- cibule šalotka 1 kus
- česnek 2 stroužky
- sýr tvrdý (Parmezán nastrouhaný)
Postup přípravy
Z vývaru, vychladlého másla, bílého vína a soli připravíme vyšleháním emulzi, kterou zavaříme.
Zelený chřest oloupeme, ulámeme zdřevnatělé konce a vkládáme do připravené emulze, pošírujeme do změknutí.
Chřest vyjmeme z emulze, zabalíme po 4ks do plátku tyrolského špeku a dáme na plech do vyhřáté trouby na 160 °C na 5min.
Bílý chřest očistíme stejně jako zelený, nakrájíme na menší kusy a spaříme. Šalotku a česnek nasekaný nadrobno zpěníme na másle, přidáme rýži, orestujeme, zalijeme vývarem, bílým vínem a vaříme cca 14 minut dokud rýže nezměkne. Když je rýže téměř měkká přidáme chřest, parmazán, sůl a dovaříme do měkka.
Na závěr přidáme 2 kostky vychladlého másla.
Poznámka k receptu
Rizoto lze připravit na tisíc způsobů, velmi delikátní je variace na chřestové téma.
Načítám komentáře...