Zelné balíčky v kokosové omáčce
Seznam surovin
- zelí bílé 8 listů (mladé středně velké)
- rýže jasmínová 220 gramů
- kokosové mléko 2 decilitry
- vývar 2 decilitry (drůběží, kuřecí, či zeleninový)
- mrkev 1 kus (očištěná vařená)
- cibulka lahůdková 1 kus
- ořechy pistáciové 3 lžíce (oloupané nesolené)
- ořechy piniové 3 lžíce
- rozinky 3 lžíce
- olej 3 lžíce (podzemnicový)
- paprika feferonka 1 kus
- česnek 2 stroužky
- cukr hnědý 1/2 lžíce
- koriandr (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Propláchnutou rýži zalijeme 4,4 dl vody, osolíme a dusíme pod poklicí doměkka asi 17 minut. Omyté zelné listy povaříme 7 minut v osolené vodě, scedíme je, propláchneme studenou vodou, necháme odkapat a pak nožem seřízneme tvrdé středové části listů. Omyté rozinky překrájíme na drobné kousky.
Očištěnou lahůdkovou cibuli nakrájíme nadrobno a lžíci cibulové natě si ponecháme stranou na ozdobení. Zbylou cibuli zpěníme na lžíci oleje, přidáme rozinky a najemno nasekaný česnek a krátce osmahneme. Přidáme polovinu nasekaných pistácií a pinií, nadrobno nakrájenou mrkev a rýži, promícháme a ochutíme koriandrem a solí.
Směs rozdělíme na připravené listy, pevně je stočíme jako závitky a zajistíme párátkem. Balíčky zprudka opečeme ze všech stran v kastrolu na zbylém oleji, podlijeme je 2 dl vývaru, přiklopíme a 20 minut podusíme.
Balíčky vyjmeme a do šťávy všleháme kokosové mléko, najemno nakrájenou feferonku zbavenou semínek, zbylé pistácie, pinie, cukr a sůl. Omáčku prošleháme a 4 minuty provaříme.
Na závěr do ní vrátíme balíčky, necháme je prohřát, rozdělíme na talíře a každou porci posypeme cibulovou natí.
Poznámka k receptu
S masem i bez - balíčky podávejte samotné nebo jako přílohu k drůbežímu masu.
Načítám komentáře...