Savojský koláč s houbami, pršutem a chřestem
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 100 gramů
- sůl 1 špetka
Na náplň:
- houby 400 gramů (čerstvé)
- smetana zakysaná 300 gramů
- vejce 2 kusy
- chřest 100 gramů
- víno bílé 1 decilitr
- máslo 50 gramů
- šunka pršut 50 gramů (plátky)
- žloutek 1 kus
- sůl 3 špetky
Postup přípravy
Z mouky, nakrájeného másla, trošky soli a 5 dl studené vody vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odležet.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát odpovídající velikosti formy, přeneseme ho do vymazané formy a okraje zdvihneme. Povrch těsta propícháme vidličkou, zakryjeme papírem na pečení a nasypeme na něj vrstvu suchých fazolí nebo hrachu. Těsto vložíme do trouby vyhřáté
na 180 °C a pečeme asi 10 minut.
Mezitím na rozehřátém másle orestujeme očištěné a na kousky nakrájené houby. Stonky chřestu oloupeme, vložíme do 5 dl vroucí vody s bílým vínem a krátce povaříme. Vyjmeme je a necháme odkapat.
Z předpečeného těsta odstraníme papír s luštěninami, rozložíme na něj houby a chřest a vše zalijeme osolenou smetanou rozmíchanou s vejci a žloutkem. Na povrch položíme plátky pršutu a koláč pečeme 20 minut při 180 °C.
Načítám komentáře...