Slaný dýňový koláč
Seznam surovin
- dýně 1,5 kilogramu
- cibule 2 kusy (nasekaná na kostičky)
- máta 1/2 šálku (nasekaná)
- sýr měkký 500 gramů (Feta)
- vejce 3 kusy
- sůl
- pepř
Na těsto:
- vejce 2 kusy
- olej olivový 1 šálek
- sůl 1 lžička
- mléko 1/2 šálku
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- mouka pšeničná hladká 1 kilogram
Postup přípravy
Dýni omyjeme, pokud možno oloupeme a nakrájíme ji na kostičky. Cibuli a dýni osmahneme na troše oleje, až se nevytvoří celistvá hmota - asi 20 až 25 minut. Podle typu použité dýně buďto podléváme nebo naopak přebytečnou vodu odstraníme, přidáme sekanou mátu, na kostičky nakrájenou Fetu a rozšlehaná vejce.
Ze surovin vypracujeme těsto a rozdělte jej na 2 části. Z každé části vyválíme plát o tloušťce asi 4 mm.
Ohnivzdornou mísu nebo plech vymažeme olejem, vyložíme jedním plátem těsta, na něj navršíme dýňovou hmotu a pokryjeme druhým plátem těsta. Potřeme olivovým olejem nebo rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě dozlatova při 180 °C 130 minut a pak teplotu zvýšíme na 200 °C na dobu 10 minut.
Načítám komentáře...