Smažák bez smažení
Seznam surovin
- sýr polotvrdý 250 gramů (Eidam 40% tuku v sušině)
- šunka 250 gramů
- pórek 4 lžíce (nasekaný)
- pažitka 2 lžíce (nebo zelená jarní cibulka )
- vejce 4 kusy
- sůl
- máslo (na vymazání )
- strouhanka (na vysypání)
Postup přípravy
Sýr nastrouháme nahrubo. Nejlepší je francouzský ementál, ale může být i pravý holandský eidam. Šunku pokrájíme na drobné nudličky. Vejce rozšleháme, osolíme a okořeníme mletým pepřem.
Čtyři hrnečky nebo podobné nádobky lehce vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno každého položíme vrstvu strouhaného sýra, přidáme trochu nakrájené šunky (můžeme nahradit pokrájenou předvařenou zeleninou). Každý hrnek pak zalijeme dvěma lžícemi rozšlehaných vajec. Opět položíme vrstvu sýra, šunky, přisypeme sekanou pažitku, pórek nebo cibulku a nakonec zase dáme strouhaný sýr.
Hrnečky postavíme do vyššího pekáčku s trochou vody a dáme zapéct. Jako příloha se hodí brambory a tatarka.
Poznámka k receptu
Pozor, abyste vybrali opravdu takové hrnky, které snesou vysokou teplotu v troubě!
Načítám komentáře...