Špenátové houby za mřížemi
Seznam surovin
- brambory 300 gramů (vařené)
- mouka pšeničná hrubá 300 gramů
- vejce 1 kus
- sádlo 50 gramů
- mléko 3 lžíce
- jedlá soda 1 lžička
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání)
Na náplň:
- špenát mražený 250 gramů
- houby 250 gramů (pevné - hříbky, mladé bedly...)
- sýr uzený 150 gramů (parenica)
- smetana na šlehání 1 decilitr
- vejce 1 kus
- cibule 1/2 kusu
- strouhanka 2 lžíce
- olej 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
Oloupané vařené brambory nastrouháme najemno do mísy. Přidáme mouku, sůl, sodu, vejce, mléko a rozpuštěné zchladlé sádlo a vypracujeme hladké těsto, které ihned rozválíme na pomoučeném válu na plát odpovídající velikosti pekáče. Přeneseme ho na vymazaný a
vysypaný pekáč a okraje zvedneme.
Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na lžíci oleje, přidáme na kousky nakrájený mražený špenát a pomalu zahříváme, až rozmrzne. Krátce ho podusíme, přilijeme smetanu a povaříme 2 minuty. Pak vmícháme rozkvedlané vejce, za stálého míchání ho necháme srazit, špenát osolíme, ochutíme prolisovaným česnekem a zahustíme strouhankou.
Očištěné a na kousky nakrájené houby krátce orestujeme na pánvi vytřené lžící oleje a osolíme je.
Na těsto rozetřeme špenátovou nádivku, rozložíme na ni vrstvu hub a na povrchu utvoříme z proužků parenice nebo z rozmotaných korbáčků mřížku. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut. Podáváme ho teplý.
Načítám komentáře...