Středomořský koláč
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 125 gramů
- žloutek 2 kusy
- voda 1/2 decilitru
- sůl 1/2 lžičky
- těsto 1 balení (křehké)
- rajčata 4 kusy
- cuketa 2 kusy
- lilek 1 kus
- paprika žlutá 1 kus
- paprika zelená 1 kus
- cibule 4 kusy
- česnek 2 stroužky
- máslo 40 gramů
- smetana zakysaná 300 gramů
- žloutek 1 gram
- bazalka
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Nakrájejte rajčata na čtvrtky a papriky na proužky. Cukety nakrájejte na tenké plátky. Oloupejte a na jemné plátky nakrájejte cibuli a česnek. Na větší pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a restujte 3 minuty. Přidejte papriky, cukety a česnek. Osolte a opepřete, restujte dalších 10 minut a poté přidejte rajčata.
Těsto vyválejte do koláčové formy a dejte na 15 minut zapéct do trouby rozehřáté na 210 °C.
V míse prošlehejte smetanu se žloutkem. Přidejte orestovanou a okapanou zeleninu. Náplň vlijte na předpečené těsto a dejte do trouby na 30 minut. Posypte bazalkou. Servírujte teplé či studené se salátem.
Poznámka k receptu
Křehké těsto je např. linecké, zde se hodí základní slané těsto. Příprava těsta je následující: Do důlku v prosáté mouce vlijte vychlazený žloutek, přidejte lehce změklé, na plátky nakrájené máslo a nejdříve těsto zpracujte nožem. Pak přilijte trochu vody a vše dobře zpracujte rukama v tuhé a vláčné těsto, které nechte zabalené v mikrotenové fólii v chladu alespoň hodinu nebo dvě odpočinout.
Načítám komentáře...