Štýrský závin
Seznam surovin
- máslo 30 gramů (rozpuštěné na potření )
Na těsto:
- ocet 1 lžička
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na pomoučení )
- mouka pšeničná hladká 280 gramů
- voda 1,25 decilitru (vlažná )
- vejce 1 kus
- olej 2 lžíce
Na náplň:
- strouhanka 3 lžíce
- olej slunečnicový 1 lžíce
- majoránka 1 lžička
- kmín 1 špetka
- pepř černý 1 špetka (mletý )
- sůl 1 špetka
- zelí bílé 500 gramů (nakrájené na nudličky )
- mleté maso 200 gramů
- smetana zakysaná 1 decilitr (15% )
- vejce 1
- paprika červená 1 kus (menší, na kostičky )
- cibule 1/2 kusu (nadrobno )
Postup přípravy
Hlávku zelí uvaříme v osolené vodě, necháme ji vychladnout a pak nakrájíme na nudličky. Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli zesklovatíme na oleji, vmícháme mleté maso a na malé kostičky nakrájenou papriku a orestujeme. Směs ochutíme majoránkou, kmínem a pepřem, osolíme, vmícháme do ní zelí a necháme vychladnout.
Jeden připravený plát těsta položíme na pracovní desku, střed posypeme strouhankou a na ni rozložíme zelnou nádivku. Pokapeme ji polovinou smetany rozšlehané s vejcem, těsto přeložíme přes nádivku, okraje smáčkneme a podložíme pod závin. Přeložíme ho na plech vyložený papírem na pečení a stejným způsobem připravíme i druhý závin.
Oba záviny vložíme do trouby vyhřáté na 175°C a pečeme 35 - 40 minut dozlatova. Ihned po vyjmutí z trouby potřeme záviny rozpuštěným máslem.
JAK PŘIPRAVIT TAŽENÉ TĚSTO:
Mouku prosejeme do mísy, přidáme vejce rozmíchané ve vodě, olej, ocet a sůl. Vše promícháme a připravíme středně husté vláčné těsto.Z těsta utvoříme bochánek, zakryjeme ho teplou nádobou (hrncem nebo mísou) a necháme 30 minut odpočinout.Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na pomoučené utěrce na plát. Podložíme ho rukou (dlaní dolů) a vytáhneme opatrně prsty na co nejtenčí plát. Těsto by mělo být tak tenké, abychom přes něj viděli utěrku.
Načítám komentáře...