ŠULÁNKY S MEDOVÝMI OŘECHY
Seznam surovin
- brambory 500 gramů (varný typ C)
- mouka pšeničná hrubá 300 gramů
- vejce 2 kusy
- moučka bramborová (škrob) 1,5 lžíce
- sůl 1 špetka
K podávání:
- máslo 100 gramů (rozpuštěné)
- mák 160 gramů (modrý)
- cukr moučkový 320 gramů
- pistácie 20 gramů (nasekané)
- ořechy vlašské 1 hrst
- med 50 gramů
Postup přípravy
1. Brambory uvařte ve slupce dopoloměkka, nechte je zchladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte k nim mouku, škrob, vejce, sůl a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Vyválejte ho do tenkého válečku a nakrájejte na delší špalíčky. Vařte ve vroucí osolené vodě 5–7 minut. Hotové šulánky obalte v rozpuštěném másle.
2. Zatímco se šulánky vaří, umelte mák s cukrem a ořechy nasucho opečte v troubě předehřáté na 150 °C (8–10 minut), pak je vmíchejte do medu. Hotové šulánky posypte mákem s cukrem, ozdobte medovými ořechy, pistáciemi a zalijte máslem.
Poznámka k receptu
Šulánky, škubánky nebo šišky. Nezáleží na tom, jak tomuhle dezertu říkáte. Když si dáte záležet, tak i na první pohled obyčejné jídlo může skvěle chutnat a prvotřídně vypadat.
Načítám komentáře...