Svatební koláč pro Kate a Willa
Seznam surovin
Náplň:
- olej olivový 2 lžíce
- máslo 1 kostka
- rozmarýn 3 snítky (čerstvý, jenom lístky, nasekané )
- tymián 3 snítky (jenom lístky )
- bobkový list 3 lístky (čerstvý)
- cibule červená 3 kusy (středně velká, oloupaná)
- hovězí maso 1 kilogram (kližka, domluvte se s řezníkem, aby vám maso nakrájel na 2,5cm velké kostky a přidal vám i kost) )
- sůl mořská
- pepř (mletý)
- rajčatové pyré 2 lžíce
- pivo 400 mililitrů
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- vývar 1,5 litru (hovězí nebo drůbeží )
- kroupy 140 gramů (ječné)
- hořčice 3 lžíce (anglická)
- worcesterská omáčka 2 lžíce
- sýr Čedar 100 gramů
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 300 gramů (plus trochu na poprášení )
- lůj 100 gramů (hovězí nastrouhaný)
- máslo 100 gramů
- sůl mořská
- vejce 1 kus (rozšlehané)
Postup přípravy
Do velkého kastrolu (asi 24cm v průměru a 12cm hlubokého) a na vysoký plamen dejte olivový olej, máslo a bylinky. Cibule nahrubo nakrájejte a přidejte do kastrolu spolu s nakrájeným masem, kostí a pár špetkami soli a pepře. Dobře promíchejte a 10 minut smažte za občasného promíchání. Přidejte rajčatové pyré, pivo, mouku a vývar a všechno dobře promíchejte, až to začne bublat. Plamen hodně snižte, kastrol přikryjte poklicí a nechte za občasného promíchání 1 hodinu provářet. Po hodině přidejte kroupy. Znovu přikryjte poklicí a vařte další hodinu, pak poklici sejměte a nechte 30 minut ještě vařit, nebo tak dlouho, až půjde maso snadno oddělovat na vlákna a omáčka zhoustne. Lžící odstraňte tuk z povrchu, pak vmíchejte hořčici, vorčestr a najemno nastrouhejte do omáčky sýr. Dochuťte.
Zatímco se náplň vaří, připravte si těsto. Mouku, lůj a máslo plus velkou špetku soli dejte do mísy. Prsty promněte, až vytvoříte drobenku podobnou kukuřičným lupínkům. Zlehka vmíchejte 125ml studené vody, pak rukama těsto zlehka uplácávejte a stlačujte. Moc nepropracovávejte, těsto má jen držet pohromadě. Zabalte ho do fólie a dejte do chladničky, dokud ho nebudete potřebovat.
Troubu předehřejte na 180°C. Z náplně odstraňte kost a dušené maso přesuňte naběračkou do formy na páj, která má tvar hlubokého talíře (nebo do obdélníkové o rozměrech 24 x 30cm a 4cm hluboké). Trochou rozšlehaného vejce potřete okraje formy, pak si poprašte čistou pracovní plochu a váleček trochou mouky a těsto vyválejte podle rozměrů formy asi o 1cm větší. Opatrně položte na náplň a přečnívající těsto odřízněte. Okraje těsta ozdobně vymačkejte a přitiskněte k okraji formy. Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem a koláč pečte přímo na dně trouby tak 45 až 50 minut, dokud nebude krásně zlatý a prostě nádherný. Podávejte se scezenou zeleninou podušenou v páře.
Poznámka k receptu
Ze svatby prince Williama a Kate jsem byl nadšený – dokonce natolik, že jsem se cítil povinen šťastnému páru věnovat svůj oblíbený koláč. Aniž bych z toho chtěl dělat doják, koláče jsou o tom, abyste se rozdělili se svými nejbližšími; přinášejí potěšení a jsou přitom praktické, jsou stejně tak skromné, jako luxusní. A tenhle je bezpochyby obzvlášť vhodný pro (budoucího) krále a královnu. Jedna z nejlepších věcí na britských slaných koláčích a pájích je ta, že vypadají tak úctyhodně a přitom představují velice šikovný způsob, jak využít všechny ty levnější kousky masa, které jsou tak lahodné, když jim věnujete trochu času a péče. Pokud chcete koláč péci až druhý den, pak ho pečte při 170°C, a to 1 hodinu a 10 minut.
Načítám komentáře...