Svatební koláč pro Kate a Willa

Seznam surovin

Náplň:

Těsto:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Do velkého kastrolu (asi 24cm v průměru a 12cm hlubokého) a na vysoký plamen dejte olivový olej, máslo a bylinky. Cibule nahrubo nakrájejte a přidejte do kastrolu spolu s nakrájeným masem, kostí a pár špetkami soli a pepře. Dobře promíchejte a 10 minut smažte za občasného promíchání. Přidejte rajčatové pyré, pivo, mouku a vývar a všechno dobře promíchejte, až to začne bublat. Plamen hodně snižte, kastrol přikryjte poklicí a nechte za občasného promíchání 1 hodinu provářet. Po hodině přidejte kroupy. Znovu přikryjte poklicí a vařte další hodinu, pak poklici sejměte a nechte 30 minut ještě vařit, nebo tak dlouho, až půjde maso snadno oddělovat na vlákna a omáčka zhoustne. Lžící odstraňte tuk z povrchu, pak vmíchejte hořčici, vorčestr a najemno nastrouhejte do omáčky sýr. Dochuťte.

Zatímco se náplň vaří, připravte si těsto. Mouku, lůj a máslo plus velkou špetku soli dejte do mísy. Prsty promněte, až vytvoříte drobenku podobnou kukuřičným lupínkům. Zlehka vmíchejte 125ml studené vody, pak rukama těsto zlehka uplácávejte a stlačujte. Moc nepropracovávejte, těsto má jen držet pohromadě. Zabalte ho do fólie a dejte do chladničky, dokud ho nebudete potřebovat.

Troubu předehřejte na 180°C. Z náplně odstraňte kost a dušené maso přesuňte naběračkou do formy na páj, která má tvar hlubokého talíře (nebo do obdélníkové o rozměrech 24 x 30cm a 4cm hluboké). Trochou rozšlehaného vejce potřete okraje formy, pak si poprašte čistou pracovní plochu a váleček trochou mouky a těsto vyválejte podle rozměrů formy asi o 1cm větší. Opatrně položte na náplň a přečnívající těsto odřízněte. Okraje těsta ozdobně vymačkejte a přitiskněte k okraji formy. Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem a koláč pečte přímo na dně trouby tak 45 až 50 minut, dokud nebude krásně zlatý a prostě nádherný. Podávejte se scezenou zeleninou podušenou v páře.

Poznámka k receptu

Ze svatby prince Williama a Kate jsem byl nadšený – dokonce natolik, že jsem se cítil povinen šťastnému páru věnovat svůj oblíbený koláč. Aniž bych z toho chtěl dělat doják, koláče jsou o tom, abyste se rozdělili se svými nejbližšími; přinášejí potěšení a jsou přitom praktické, jsou stejně tak skromné, jako luxusní. A tenhle je bezpochyby obzvlášť vhodný pro (budoucího) krále a královnu. Jedna z nejlepších věcí na britských slaných koláčích a pájích je ta, že vypadají tak úctyhodně a přitom představují velice šikovný způsob, jak využít všechny ty levnější kousky masa, které jsou tak lahodné, když jim věnujete trochu času a péče. Pokud chcete koláč péci až druhý den, pak ho pečte při 170°C, a to 1 hodinu a 10 minut.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...