Švýcarský Zopf neboli La tresse
Postup přípravy
Mouku dejte do mísy a udělejte důlek. Droždí nechejte vyběhnout ve vlažném mléce s cukrem. Oddělte žloutek a dejte jej stranou. Vlijte do mouky bílek, droždí a znovu zamíchejte. V kastrolku rozpusťte máslo, nechejte vychladnout. Zbytek přísad dejte do mouky, zamíchejte a vypracujte vláčné těsto. Přikryjte a nechte vykynout.
Rozdělte těsto na dvě části. Vypracujte dva stejné a dost dlouhé válečky, které budou na koncích trochu zúžené. Přeložte je do kříže a pak střídavě překládejte konce přes sebe. Nakonec těsto smáčkněte a přeneste na plech pokrytý pečícím papírem. Potřete žloutkem rozkvedlaným ve vodě a pečte v troubě asi 40 minut při 200-220 °C.
Načítám komentáře...