Boloňské lasagne
Seznam surovin
- lasagne 500 gramů ( plátky )
- sýr Parmezán 150 gramů (nebo grana padano)
Na bešamel:
- smetana na šlehání 200 mililitrů
- mléko 800 mililitrů (vlažné )
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- máslo 200 gramů
- cibule 1 kus
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek (mletý)
Na ragú:
- olej olivový 100 mililitrů (extra panenský)
- cibule 1 kus
- mrkev 3 kusy
- celer 1/4 kusu (malá bulva )
- česnek 6 stroužků
- hovězí maso 600 gramů (mleté )
- rajčata s bazalkou 2 konzervy
- rajčatové pyré 200 mililitrů
- víno červené 150 mililitrů
- bylinky (čerstvé: bazalka, oregano, rozmarýn)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Bešamel:
Cibuli pokrájejte nadrobno a opékejte ji na másle asi 3 minuty. Poté ji zasypte moukou, společně zarestujte jako jíšku a zalijte polovinou mléka. Za stálého míchání metlou přiveďte k varu, přilijte zbytek mléka a pomalu provářejte a míchejte ode dna asi 5 minut. Dochuťte solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Nakonec zjemněte smetanou.
Ragú:
Kořenovou zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V hluboké pánvi rozpalte olivový olej a všechnu zeleninu na něm spolu s bylinkami opékejte. Jakmile začne zelenina růžovět, přidejte mleté maso a dále na nejvyšším plameni restujte. Maso mělněte vařečkou, aby se od sebe oddělilo. Opékejte, dokud se neodpaří přebytečná tekutina. Poté směs zalijte vínem a nechte ho odpařit. Nakonec k masu přidejte rajčata, rajčatové pyré a 1 hodinu směs provářejte. Dochuťte solí a pepřem.
Dokončení:
Do zapékací nádoby rozetřete čtvrtinu bešamelu, čtvrtinu ragú, posypejte částí nastrouhaného parmazánu a položte pláty lasagní. Takto pokračujte, až je nádoba plná, ale nechte si několik lžic ragú stranou. Poslední vrstvu musí tvořit ragú zalité bešamelem a posypané parmazánem. Zbylým ragú vyplňte strany, kam se náplň nedostala. Máte-li lasagne sušené, pokrm překryjte alobalem. Zapékejte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 30 minut.
Poznámka k receptu
Pokud používáte lasagně sušené (dají se koupit i čerstvé chlazené), povařte je před přípravou 3 minuty ve vroucí vodě. Nemáte-li čas, přidejte do zbylého ragú na výplň navíc 200 ml rajčatového pyré rozmíchaného se 100 ml vody a vlijte do stran nádoby. Tekutina pod alobalem zajistí, aby se těstovina dobře uvařila.
Načítám komentáře...