Boloňské lasagne

Seznam surovin

Na bešamel:

Na ragú:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Bešamel:
Cibuli pokrájejte nadrobno a opékejte ji na másle asi 3 minuty. Poté ji zasypte moukou, společně zarestujte jako jíšku a zalijte polovinou mléka. Za stálého míchání metlou přiveďte k varu, přilijte zbytek mléka a pomalu provářejte a míchejte ode dna asi 5 minut. Dochuťte solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Nakonec zjemněte smetanou.

Ragú:
Kořenovou zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V hluboké pánvi rozpalte olivový olej a všechnu zeleninu na něm spolu s bylinkami opékejte. Jakmile začne zelenina růžovět, přidejte mleté maso a dále na nejvyšším plameni restujte. Maso mělněte vařečkou, aby se od sebe oddělilo. Opékejte, dokud se neodpaří přebytečná tekutina. Poté směs zalijte vínem a nechte ho odpařit. Nakonec k masu přidejte rajčata, rajčatové pyré a 1 hodinu směs provářejte. Dochuťte solí a pepřem.

Dokončení:
Do zapékací nádoby rozetřete čtvrtinu bešamelu, čtvrtinu ragú, posypejte částí nastrouhaného parmazánu a položte pláty lasagní. Takto pokračujte, až je nádoba plná, ale nechte si několik lžic ragú stranou. Poslední vrstvu musí tvořit ragú zalité bešamelem a posypané parmazánem. Zbylým ragú vyplňte strany, kam se náplň nedostala. Máte-li lasagne sušené, pokrm překryjte alobalem. Zapékejte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 30 minut.

Poznámka k receptu

Pokud používáte lasagně sušené (dají se koupit i čerstvé chlazené), povařte je před přípravou 3 minuty ve vroucí vodě. Nemáte-li čas, přidejte do zbylého ragú na výplň navíc 200 ml rajčatového pyré rozmíchaného se 100 ml vody a vlijte do stran nádoby. Tekutina pod alobalem zajistí, aby se těstovina dobře uvařila.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...