BYLINKOVÉ LASAGNE SE ZELENINOU
Seznam surovin
Rajčatová omáčka:
- rajčata 500 gramů
- česnek 2 stroužky
- olej olivový 2 lžíce
- sůl
Lasagne:
- lasagne 12 plátků (bylinkové)
- lilek 1 kus
- paprika červená 2 kusy
- cuketa 2 kusy
- cibule červená 1 kus
- sýr Ricotta 400 gramů
- sýr Parmezán 100 gramů
- olej olivový (na zakápnutí + vymazání formy)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Lilek nakrájejte na čtvrtkolečka, cuketu na půlkolečka, papriky na kousky, cibuli na klínky. Zeleninu vsypte na plech, promíchejte, osolte a zakápněte olejem. Pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 25 minut.
2. Rajčata nakrájejte na kousky, česnek nadrobno. V pánvi rozpalte olej, opečte česnek, přidejte rajčata, osolte a vařte asi 20 minut, dokud se částečně nerozvaří a nevytvoří omáčku. Pokud je to nutné, podlijte rajčata při vaření vodou, ta zralá to ale obvykle nepotřebují.
3. Zapékací formu o rozměrech 20x20cm vymažte olejem, na dno dejte trochu rajčatové omáčky (aby se těstoviny nepřipekly ke dnu) a vrstvěte: začněte těstovinami, pomažte je trochou rajčatové omáčky, na ni dejte vrstvu pečené zeleniny, pak ricottu (nejlépe to jde tak, že lžičkou uděláte pár malých kopečků a roztáhnete je stěrkou, ricotta nemusí tvořit úplně souvislou vrstvu). Pak nastrouhejte část parmazánu. Znovu přidejte těstoviny, omáčku, zeleninu, ricottu a sýr a tak pokračujte, dokud formu nezaplníte. Poslední vrstvu musí tvořit ricotta a parmazán.
4. Pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 35 minut, před podáváním nechte 5 minut stát, aby se jednotlivé vrstvy zpevnily, a pak naporcujte.
Poznámka k receptu
Tyhle lasagne nás nadchly. Pečená zelenina jim dodá jedinečnou chuť, a navíc je základ hotový s minimem úsilí. Ricotta s parmazánem všechny vrstvy dokonale propojí.
Načítám komentáře...