ČERSTVÉ TĚSTOVINY S RAJČATOVOU OMÁČKOU
Seznam surovin
Těstoviny:
- mouka semolina 400 gramů
- vejce 4 kusy
Omáčka:
- rajčata sterilovaná 400 gramů
- rajčatová passata 100 gramů
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- vývar hovězí 200 mililitrů
- bazalka 1 hrst (čerstvá)
- olej olivový
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Připravte těsto: do mísy vsypte mouku, přidejte vejce a vypracujte hladké, elastické těsto. Zprvu se bude drobit, ale nepolevujte, nakonec se spojí. Zabalte ho do potravinářské fólie a odložte do lednice aspoň na 30 minut. Čím déle těsto bude ležet, tím lépe se uvolní lepek, takže jestli máte čas, udělejte ho klidně i den předem.
2. Pusťte se do omáčky: cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte olivový olej a orestujte je, pak přidejte rajčata a passatu a podlijte vývarem. Osolte, opepřete a vařte asi 15 minut, aby se chutě hezky prolnuly. Nakonec vmíchejte nasekanou bazalku. Omáčka vydrží v lednici asi týden, jako dárek je vhodnější zavařená. Podle velikosti sklenic by měl stačit pobyt v horké vodě při 80 °C asi 20 minut.
3. Z těsta odkrojte asi ¼, vytvarujte placku a projeďte ji strojkem na těstoviny – nejprve několikrát na stupeň 1, abyste získali souměrný, kompaktní plát,pak postupně snižujte tloušťku. My skončili na stupni 4. Pláty rozložte na pracovní plochu a vykrájejte z nich hvězdičky nebo jiné oblíbené tvary. Nakonec je nechte pár hodin proschnout a zabalte.
4. Pláty rozložte na pracovní plochu a vykrájejte z nich hvězdičky nebo jiné oblíbené tvary. Nakonec je nechte pár hodin proschnout a zabalte.
Poznámka k receptu
Darovat se dá i obyčejné jídlo, stačí udělat domácí těstoviny a dodat jim roztomilý tvar. Vy zabijete dvě mouchy jednou ranou – připravíte krásný dárek a pro sebe dobrou večeři.
Načítám komentáře...