CUKETOVÉ GNOCCHI
Seznam surovin
- cuketa 500 gramů (zelená)
- sýr Ricotta 220 gramů
- mouka 150 gramů (150-200g)
- bazalka 1 svazek (čerstvá)
- žloutek 2 kusy
- sýr ovčí 50 gramů (pecorino)
- citronová kůra 2 lžičky
- sůl
- pepř
Omáčka:
- cuketa 1 kus (zelená)
- cuketa 1 kus (žlutá)
- cibule šalotka 1 kus
- česnek 1 stroužek
- máslo 50 gramů
- sýr ovčí 1 hrst (pecorino + k podávání)
- vývar kuřecí 100 mililitrů
- tymián 2 snítky
Postup přípravy
1. Cuketu nastrouhejte nahrubo, důkladně ji osolte a nechte 20 minut odležet. Pak důkladně vymačkejte všechnu tekutinu. K vymačkané cuketě přidejte ricottu, nasekanou bazalku, žloutky, najemno nastrouhané pecorino a citronovou kůru. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte.
2. Postupně vmíchejte mouku, její množství bude záviset na tom, jak se vám podařilo vymačkat cukety. Výsledkem by mělo být měkké, ale nelepivé těsto, ze kterého snadno vyválíte tenký váleček. Nakrájejte ho na kousky a vzniklé noky uvařte ve vroucí osolené vodě. Stačí jim pár minut, až budou hotové, vyplavou na hladinu.
3. Mezitím připravte omáčku: cukety a česnek nakrájejte na tenké plátky, šalotku nadrobno. V pánvi rozpalte máslo, orestujte na něm cukety a pak je vyjměte z pánve. Opečte šalotku a česnek, vmíchejte sýr a nechte ho rozpustit. Přidejte kuřecí vývar, lístky tymiánu a vraťte do pánve cukety (a noky, pokud už jsou hotové) a nechte je prohřát. Podávejte posypané pecorinem a čerstvými bylinkami.
Poznámka k receptu
Aby se gnocchi povedly, je třeba z cuket maximálně vymačkat tekutinu. Starší a žluté kusy obsahují víc vody než mladší a zelené, ale použít je můžete, jen počítejte s tím, že bude nutné přidat víc mouky. I tak ale ochutnáte nejlepší a nejlehčí noky, jaké jste kdy jedli.
Načítám komentáře...