Fazzoletti s fenyklem
Seznam surovin
- mleté maso 500 gramů (např. drůbeží)
- vejce 2 kusy
- smetana na šlehání 250 mililitrů
- petrželka velkolistá 1 svazek
- vývar drůbeží 500 mililitrů
- olej olivový 3 lžíce
- fenykl 1 kus
- nudle 500 gramů (fazzoletti nebo lasagně)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Maso v míse promíchejte s vejci. Pak přidejte několik lžic smetany, směs osolte a opepřete. Vsypte většinu nadrobno nakrájené petrželky a (nejlépe ručně) směs dobře propracujte, aby byla hladká a tvárná.
2. Do menšího hrnce dejte vařit vývar. Z masové směsi odebírejte malé kousky a v dlaních je vyválejte do tvaru menších kuliček. Vkládejte je do vroucího vývaru a počkejte, až vyplavou na povrch – to je známka, že jsou uvařené. Vyjměte je děrovanou naběračkou a nechte zatím stranou v teple.
3. Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte olej. Přidejte do něj očištěný, na nudličky nakrájený fenykl a trochu ho osmažte. Podlijte ho trochou vývaru, ve kterém se vařily masové kuličky, lehce osolte a opepřete a poduste asi 15 minut, až pěkně zkřehne.
4. K měkkému fenyklu vlijte zbylou smetanu, přidejte masové kuličky a krátce povařte, aby vznikla hustší omáčka.
5. mezitím ve vroucí osolené vodě uvařte plátky těstovin, aby ještě zůstaly trochu pevné na skus (máte-li vlastnoručně vyrobené fazzoletti, budou se vařit jen asi 3–4 minuty).
6. V míse nebo přímo v pánvi promíchejte omáčku a maso se scezenými těstovinami. Posypte zbylou nakrájenou petrželkou a ihned noste na stůl.
Poznámka k receptu
Do těstovin fazzoletti neboli „kapesníčků“ z vláčného těsta se rády schovají masové kuličky i kousky aromatického fenyklu.
TIP: Čerstvý fenykl (i jeho semena) je velmi zdraví prospěšný. Je ideální volbou pro všechny, kteří nechtějí přibrat na váze nebo třeba trpí nadýmáním, pocitem plnosti žaludku či zácpou. Čerstvý fenykl totiž obsahuje až 90% vody a má nízký obsah energie (110kJ/100g).
Načítám komentáře...