Gnocchi s hříbky a mušlemi
Seznam surovin
- sůl
- pepř
- olej olivový
- česnekový konfit
- paprika chilli
- citron
- vývar 150 mililitrů
- slávky jedlé 400 gramů
- ančovičky 1 kus
- víno bílé 100 mililitrů
- hříbky 3 kusy
- petrželka velkolistá
Na noky:
- brambory 500 gramů
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- žloutek 1 kus
- muškátový oříšek (nastrouhaný)
- sůl mořská
Postup přípravy
Příprava těsta: Na přípravu noků použijeme ve slupce upečené brambory. Brambory pečeme ve slupce vcelku na hrubé mořské soli, která z nich vytáhne přebytečnou vlhkost. Brambory oloupeme a propasírujeme do mísy, osolíme a přidáme jeden žloutek, přistrouháme trochu muškátového oříšku, přidáme mouku a vše promícháme, na vále pak rukama propracujeme těsto. Gnocchi se musí připravit okamžitě po přípravě těsta, odložené těsto řídne.
Z těsta odkrojíme část, kterou na pomoučeném vále rozválíme na tenký dlouhý váleček a ten šikmo nakrájíme na malé kousky. Takto si nakrájíme a připravíme celé těsto. Připravené gnocchi dáme na pomoučený plech a nejpozději do 15 minut je uvaříme.
Hříbky nakrájíme (kloboučky na větší kousky než nohu). Na pánvi rozpálíme olivový olej a přidáme česnekový konfit (2 stroužky na osobu). Nasekáme polovinu chilli papričky a přidáme do pánve, pak přidáme ančovičku, nakrájené hříbky, promícháme a restujeme, dokud neztratí vodu. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Jakmile jsou houby vyrestované a mají hnědou barvu, přilijeme bílé víno a přidáme mušle. Vše promícháme. Ve chvíli, kdy je omáčka hotová, můžeme začít vařit gnocchi.
Gnocchi vložíme do vařící vody a necháme je vařit tak dlouho, dokud nevyplavou na povrch, tj. zhruba 12 minuty. Mezitím nakrájíme velkolistou petržel. Uvařené gnocchi vložíme do omáčky v pánvi a vše prohřejeme. Přidáme nasekanou petržel, trochu citronové šťávy, promícháme a můžeme servírovat. Na talířích ještě překápneme porce trochou olivového oleje a čerstvě mletého pepře.
Načítám komentáře...