Jihotyrolské plněné taštičky „Schlutzkrapfen“
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 125 gramů (+ na poprášení pracovní plochy )
- mouka žitná 125 gramů
- vejce 1 kus
- olej 1 lžíce
- špenát 250 gramů (čerstvý)
- cibule 1 kus
- máslo 100 gramů
- petrželka velkolistá 1 lžíce
- sýr Ricotta 100 gramů
- sýr 4 lžíce (rakouský sýr Bergkäse nebo Parmazán + hoblinky na ozdobení )
- petrželka velkolistá
- muškátový oříšek
Postup přípravy
1. Oba druhy mouky smíchejte v míse s vejcem, s 5 lžícemi vlažné vody (řiďte se hustotou těsta) a olejem a vypracujte hladké těsto podobné nudlovému. Utvořte z něj bochánek, zabalte do fólie a nechte asi půl hodiny odpočinout.
2. Mezitím na pánvi krátce ohřejte omytý, na menší kousky natrhaný ještě mokrý špenát jen tak, aby pustil vodu a zavadl.
3. Najemno nakrájenou cibuli osmažte na polovině másla, přidejte špenát a nasekanou petrželovou nať a krátce poduste. Odstavte z ohně a přidejte ricottu a nastrouhaný sýr.
4. Náplň osolte a dochuťte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.
5. Těsto rozválejte na pomoučeném válu na placku o síle asi 3mm skleničkou z ní vykrajujte kolečka. Na každé poté položte malou lžičku náplně, okraje těsta lehce navlhčete, přiklopte druhým kolečkem, spojte a okraje k sobě co nejpevněji stlačte.
6. Taštičky vkládejte do vroucí osolené vody a mírným varem je vařte, až vyplavou na povrch.
7. Zbylé máslo rozehřejte na pánvi a taštičky v něm obalte. Podávejte je posypané pokrájenou petrželkou a hoblinkami sýra.
Poznámka k receptu
Tak, jako si Itálii nelze představit bez pizzy, na Jižní Tyrolsko zase nemůžeme pomyslet bez „Schlutzkrapfen“. Jsou to plněné taštičky (s různými náplněmi, často i vegetariánskými), které se po uvaření namáčejí do lahodného rozpuštěného másla. Většinou bývají podávány posypané sýrem. Připomínají italské ravioly, švábské „Maultaschen” či tibetské „momos”. Spolu s různými knedlíky a se slaninou tvoří základ každého řádného jídelního lístku Jižního Tyrolska. Dobrou chuť!
Načítám komentáře...