LASAGNE NA VÍNĚ
Seznam surovin
Na omáčku:
- celer řapíkatý 6 snítek
- mrkev 3 kusy
- cibule 2 kusy
- slanina 200 gramů
- olej olivový
- rajčata 5 kusů
- mleté maso 600 gramů (hovězí+vepřové)
- víno portské 300 mililitrů (červené)
- víno červené 200 mililitrů (suché)
- česnek 3 stroužky
- marmeláda 1 sklenice (brusinková - asi 300g)
- rajčatový protlak 1 plechovka (malá)
- paprika zauzená (mletá)
- kurkuma
- sůl
- pepř
Na lasagne:
- lasagne 500 gramů
- sýr Parmezán 200 gramů
Postup přípravy
Řapíkatý celer podélně překrojte a nakrájejte na tenká kolečka, mrkev krájejte podélně na čtvrtiny a pak tenká kolečka, cibuli a slaninu na malé kostičky. Rajčata nařízněte a v hrnci spařte horkou vodou. Poté je oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci se silným dnem rozpalte olivový olej, nejprve začněte opékat cibuli, a když zesklovatí, přidejte slaninu a po pár minutách i mrkev a celer. Zeleninu restujte alespoň 15 minut dozlatova. Přidejte mleté maso a pořádně promíchejte. Jakmile se maso zatáhne, zalijte ho asi skleničkou portského a skleničkou červeného vína. Po odpaření vína přimíchejte vylisovaný česnek a pokrájená rajčata. Přidejte i marmeládu, protlak, půl lžičky papriky, půl lžičky kurkumy, také pořádně opepřete a osolte. Nechte dusit asi půl hodiny, občas zamíchejte a případně podlijte vodou nebo vínem. Po půl hodině ochutnejte, jestli jsou maso a zelenina měkké, dochuťte, pokud je to třeba, a přilijte ještě kapku portského. To už se pak dál nebude vařit a jeho chuť zůstane v omáčce. Nastrouhejte parmazán a připravte pekáček. Na dno pekáčku nalijte lžíci omáčky a na ni naklaďte první vrstvu lasagní. Pak dávejte vždy vrstvu omáčky a na ni lasagne. Třetí vrstvu posypte parmazánem. Tak pokračujte, dokud nezbude žádná omáčka. Na závěr lasagne posypte vrstvou parmazánu a pečte asi na 180 °C 20 až 30 minut, dokud sýr nezezlátne.
Načítám komentáře...