Lasagne s čekanou a žampiony
Seznam surovin
Na lasagne:
- lasagne 250 gramů (čerstvé pláty - kupované, 3 velké nebo 6 menších)
- sýr 200 gramů (nastrouhaný)
- olej (na vymazání formy)
Na zapékací omáčku:
- máslo 20 gramů
- olej 1/3 decilitru
- mouka pšeničná hladká 80 gramů
- mléko 2,5 decilitru
- sůl
- pepř černý (mletý)
- žloutek 2 kusy
- sýr 100 gramů (nastrouhaný)
Na rajčatovou omáčku:
- čekanka 3 kusy (puky)
- olej olivový 2 lžíce
- žampiony 200 gramů
- rajčatová passata 150 gramů (hustá rajčatová šťáva)
- petržel hladkolistá 3 snítky
- oregano 3 snítky
- sůl
- pepř černý (mletý)
Postup přípravy
Čekankové puky očistíme a rozřízneme na půlky. Vyřízneme z nich hořký střed a nakrájíme je na plátky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme čekanku, očištěné žampiony nakrájené na plátky a krátce orestujeme. Pak přidáme rajčatovou passatu a nasekané zelené bylinky, osolíme, opepříme, promícháme, omáčku krátce podusíme a dáme stranou.
V kastrůlku rozehřejeme máslo s olejem, přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji studeným mlékem, rozmícháme, přivedeme k varu a povaříme do zhoustnutí. Pak omáčku osolíme, opepříme, odstavíme z ohně a vmícháme do ní žloutky a nastrouhaný sýr.
Formu na lasagne vytřeme troškou oleje a vložíme do ní plát těsta. Rozetřeme na něj polovinu rajčatové omáčky, posypeme ji polovinou sýru a přikryjeme druhým plátem těsta. Potřeme ho zbylou rajčatovou omáčkou, posypeme zbytkem sýru a zakryjeme posledním plátem těsta.
Povrch potřeme zapékací omáčkou, lasagne vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Pokud se po přilití mléka v zapékací omáčce utvoří žmolky, použijte mixér, kterým omáčku rozmixujete dohladka.
Jestli máte doma kolečko na krájení pizzy, použijte ho na naporcování hotových lasagní.
Načítám komentáře...