Pravé italské lasagne

Seznam surovin

Boloňská omáčka:

Lasagne:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Mrkev, cibuli a řapíkatý celer očistěte a nakrájejte nadrobno. Ve větším litinovém hrnci zahřejte olivový olej a zeleninu důkladně orestujte.

2. K zelenině přidejte mleté maso (poměr hovězího a vepřového si můžete upravit, ale hovězího by mělo být víc, ideální je třeba hovězí krk, vepřové se postará o šťavnatost, nechte si umlít třeba kousek plecka). Maso v hrnci rozmíchejte, aby nezůstalo v kusech. Pár minut je restujte, než zhnědne.

3. Rajčata rozmixujte s protlakem, přidejte k masu, přilijte víno, nechte pár minut odvařit, promíchejte, přiklopte a na velmi mírném ohni nechte probublávat 2 hodiny.

4. Hotovou omáčku osolte, opepřete a zjemněte sklenkou mléka, promíchejte, nechte přejít varem a odstavte z plotny. V tuto chvíli máte hotovou boloňskou omáčku, kterou můžete použít na těstoviny. Nebo pokračovat dál v přípravě lasagní.

5. V rendlíku zpěňte máslo, přisypte mouku, za stálého míchání připravte světlou jíšku. Přilijte většinu mléka, míchejte, dokud nezískáte hladkou omáčku krémové konzistence. Pokud je příliš hustá, přilijte trochu mléka a opět důkladně promíchejte. Hotový bešamel důkladně osolte a opepřete.

6. Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci, po čtyřech kusech vkládejte plátky lasagní, minutu povařte, kleštěmi plátky přemístěte do cedníku a zchlaďte studenou vodou. Nevařte všechny plátky najednou, slepily by se. Tento krok můžete vynechat, těstoviny v troubě změknou dostatečně, ale s poddajnými uvařenými plátky se lépe pracuje.

7. Na dno pekáče rozetřete malé množství boloňské omáčky, pokryjte vrstvou těstovinových plátů, na ně rozetřete omáčku a naběračku bešamelu, pokračujte plátky lasagní, boloňskou a bešamelem. Vytvořte alespoň tři vrstvy, tou poslední bude ragú promíchané s bešamelem, které rozetřete po celé ploše.

8. Vše zasypte nastrouhaným sýrem. Pekáč důkladně uzavřete alobalem, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 45–50 minut.

9. Před porcováním nechte lasagne chvíli vychladnout, horké vrstvy mají tendenci se v jednotlivých porcích rozjíždět

Poznámka k receptu

Díky tomuhle receptu zabijete dvě mouchy jednou ranou. Naučíte se připravit tradiční lasagne a k tomu vynikající boloňskou omáčku, kterou pak můžete použít třeba na těstoviny.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...