Pravé italské lasagne
Seznam surovin
Boloňská omáčka:
- mleté maso 700 gramů (hovězí)
- mleté maso 300 gramů (vepřové)
- mrkev 2 kusy (velké)
- cibule 1 kus (velká)
- celer řapíkatý 3 snítky
- rajčatový protlak 2 lžíce
- rajčata sterilovaná 2 plechovky (loupaná)
- víno červené 300 mililitrů
- mléko 200 mililitrů
- olej olivový 5 lžic
- sůl
- pepř
Lasagne:
- lasagne 1 balení
- máslo 100 gramů
- mouka pšeničná hladká 3 lžíce
- mléko 400 mililitrů (až 500 ml)
- sýr Parmezán 100 gramů
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Mrkev, cibuli a řapíkatý celer očistěte a nakrájejte nadrobno. Ve větším litinovém hrnci zahřejte olivový olej a zeleninu důkladně orestujte.
2. K zelenině přidejte mleté maso (poměr hovězího a vepřového si můžete upravit, ale hovězího by mělo být víc, ideální je třeba hovězí krk, vepřové se postará o šťavnatost, nechte si umlít třeba kousek plecka). Maso v hrnci rozmíchejte, aby nezůstalo v kusech. Pár minut je restujte, než zhnědne.
3. Rajčata rozmixujte s protlakem, přidejte k masu, přilijte víno, nechte pár minut odvařit, promíchejte, přiklopte a na velmi mírném ohni nechte probublávat 2 hodiny.
4. Hotovou omáčku osolte, opepřete a zjemněte sklenkou mléka, promíchejte, nechte přejít varem a odstavte z plotny. V tuto chvíli máte hotovou boloňskou omáčku, kterou můžete použít na těstoviny. Nebo pokračovat dál v přípravě lasagní.
5. V rendlíku zpěňte máslo, přisypte mouku, za stálého míchání připravte světlou jíšku. Přilijte většinu mléka, míchejte, dokud nezískáte hladkou omáčku krémové konzistence. Pokud je příliš hustá, přilijte trochu mléka a opět důkladně promíchejte. Hotový bešamel důkladně osolte a opepřete.
6. Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci, po čtyřech kusech vkládejte plátky lasagní, minutu povařte, kleštěmi plátky přemístěte do cedníku a zchlaďte studenou vodou. Nevařte všechny plátky najednou, slepily by se. Tento krok můžete vynechat, těstoviny v troubě změknou dostatečně, ale s poddajnými uvařenými plátky se lépe pracuje.
7. Na dno pekáče rozetřete malé množství boloňské omáčky, pokryjte vrstvou těstovinových plátů, na ně rozetřete omáčku a naběračku bešamelu, pokračujte plátky lasagní, boloňskou a bešamelem. Vytvořte alespoň tři vrstvy, tou poslední bude ragú promíchané s bešamelem, které rozetřete po celé ploše.
8. Vše zasypte nastrouhaným sýrem. Pekáč důkladně uzavřete alobalem, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 45–50 minut.
9. Před porcováním nechte lasagne chvíli vychladnout, horké vrstvy mají tendenci se v jednotlivých porcích rozjíždět
Poznámka k receptu
Díky tomuhle receptu zabijete dvě mouchy jednou ranou. Naučíte se připravit tradiční lasagne a k tomu vynikající boloňskou omáčku, kterou pak můžete použít třeba na těstoviny.
Načítám komentáře...