Slovenské perky
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- sůl
- vejce 2 kusy
- voda 1/2 decilitru (nebo trochu více)
- mouka pšeničná polohrubá (na vál)
Na náplň:
- brambory 4 kusy
- sýr Brynza 150 gramů
Na doplnění:
- cibule 3 kusy (nakrájené a osmažené na oleji dozlatova, nebo 200 g nadrobno nakrájené slaniny opečené na pánvi dozlatova)
Postup přípravy
Nejdříve připravíme náplň. Brambory uvaříme ve slupce doměkka a po prochladnutí je oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme brynzu a promícháme.
Na vál nasypeme mouku se špetkou soli, uprostřed uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce a za postupného přilévání vody vypracujeme hladké nudlové těsto.
Připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a sklenicí z něj vykrojíme kolečka (velikost záleží na nás). Do středu každého dáme trochu náplně, kolečka přeložíme na půlky a okraje k sobě dobře přimáčkneme prsty.
Perky vložíme do vroucí vody s 1 lžičkou soli a počkáme až vyplavou na hladinu. Pak je vybereme děrovanou naběračkou, rozdělíme na talíře a podáváme s osmaženou slaninou nebo cibulí.
Poznámka k receptu
Perky jsou výborné také zapékané v troubě spolu s nakrájenou cibulí.
Načítám komentáře...