Špagety alla puttanesca
Seznam surovin
- špagety 400 gramů
- česnek 3 stroužky
- sardelová pasta 1 lžička
- paprička chilli červená 1 kus
- kapary 2 lžíce
- olivy černé 5 lžic
- víno bílé 100 mililitrů
- petržel hladkolistá 1 hrst
- olej olivový 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
Špagety uvařte ve vroucí osolené vodě, aby byly „al dente“, trvá to obvykle 8–10 minut. Česnek a chilli papričku nakrájejte na tenké plátky, olivy rozpulte. V pánvi rozpalte olej, orestujte česnek a přidejte kapary, olivy, pastu, chilli papričku a krátce opečte. Podlijte vínem a nechte ho odpařit. Zalijte rajčaty a chvilku vařte, až směs v pánvi zhoustne, pak vmíchejte nasekanou petrželku. V tu dobu by měly být hotové špagety. Vmíchejte je do pánve. Pokud by omáčka byla hustá, nařeďte ji trochou vody ze špaget.
Poznámka k receptu
Tohle jídlo se údajně poprvé podávalo v jednom neapolském nevěstinci, když se hosté dožadovali něčeho k snědku. Dámy však měly prázdnou spíž, proto k těstovinám přidaly vše, co v kuchyni našly. Pokrm tedy nese název po jejich povolání, podle jiné teorie ho podávaly s omluvou, že je „puttanatta“, tedy ošizený.
Načítám komentáře...