Špagety carbonara
Seznam surovin
- špagety 500 gramů (nebo placaté Linguine)
- smetana na šlehání 400 mililitrů
- slanina anglická 150 gramů (prorostlá)
- žloutek 2 kusy
- olej 2 lžíce
- pepř černý 1 špetka (drcený, případně barevný)
- pažitka 1 svazek (nasekaná)
- sýr Parmezán 1 hrst (strouhaný)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
V misce metlou rozmíchejte žloutky se smetanou, osolte a opepřete.
Těstoviny uvařte ve velkém množství vařící vody, musí být al dente - tedy tvrdší na skus. Sceďte je,
propláchněte a nechte odkapat. Mezitím na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm slaninu nakrájenou na kostičky. Přidejte uvařené těstoviny, promíchejte a nechte prohřát.
Pak vše zalijte smetanovou směsí a na velmi mírném plameni krátce za stálého míchání nechte omáčku s těstovinami zhoustnout do krémové konzistence (omáčku nesmíte vařit, aby se žloutky nesrazily).
Nakonec těstoviny dochuťte solí a pepřem, rozdělte na talíře, posypejte sekanou pažitkou a strouhaným parmazánem. Ihned podávejte.
Poznámka k receptu
Nejlepší jsou těstoviny z tvrdé pšenice, tzv. semoliny, nerozvaří se a jsou chutnější.
Načítám komentáře...