Špagety s masovými kuličkami
Seznam surovin
- mleté maso 500 gramů (hovězí a vepřové)
- sýr Parmezán 60 gramů
- petržel hladkolistá 1/2 svazku
- vejce 1 kus
- chléb toastový 6 plátků (světlý)
- rajčatová passata 400 gramů
- cibule 1 kus (menší)
- česnek 3 stroužky
- tymián (čerstvý)
- špagety 200 gramů
- med 2 lžičky
- olej 3 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Z toastového chleba odkrojte kůrku a rozmixujte ho na hladkou strouhanku. Do mísy dejte maso, najemno nastrouhaný parmazán, nasekanou petrželku, vejce a polovinu strouhanky. Osolte, opepřete a důkladně míchejte, dokud nezískáte kompaktní hmotu. Z ní vytvarujte kuličky, každou lehce obalte ve zbylé strouhance.
2. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno. Ve větší pánvi rozpalte olej, vsypte cibuli a česnek a asi 2 minuty restujte. Přidejte masové kuličky a ze všech stran je opečte dozlatova. Pak přilijte rajčatovou passatu, promíchejte a vařte asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Osolte, opepřete a případně trochu oslaďte medem (passata bývá trochu nakyslá). Za občasného míchání vařte na mírném ohni ještě asi 10 minut, ke konci vmíchejte nasekaný tymián.
3. Ve vroucí osolené vodě uvařte špagety podle návodu. Hotové těstoviny slijte, vmíchejte k omáčce a podávejte.
Poznámka k receptu
Možná vás to překvapí, ale špagety s masovými kuličkami jsou v zahraničí skutečně považovány za romantické jídlo a obvykle nechybějí na žádném valentýnském menu italských restaurací.
Načítám komentáře...