Spaghetti aglio, olio, peperoncino s tuňákovým tatarákem
Seznam surovin
- špagety 80 gramů
- tuňák 300 gramů
- olej olivový
- paprička chilli červená 2 kusy
- česnek 1,2 paličky (1 palička + 2 stroužky)
- ančovičky 1 kus
- petrželka velkolistá 1 svazek
- pepř černý (čerstvě drcený)
- sůl mořská
Postup přípravy
Nejdříve si připravíme tatarák z tuňáka: filet z tuňáka nakrájíme na drobné kostičky a uložíme do lednice.
Pokračujeme přípravou omáčky ke špagetám: na pánvi si rozpálíme větší množství olivového oleje (v tomto receptu to je hlavní ingredience), přidáme postupně nasekaný česnek na malé kousky (1 stroužek na osobu), chilli papričku nakrájenou i se semínky, aby byl pokrm více pikantní, pro zvýraznění chuti přidáme do pánve ančovičku. A samozřejmě ještě konfitovaný česnek, 2 stroužky na osobu. A trochu česnekového oleje. Ančovička se po chvíli v oleji rozmělní. Vše restujeme tak dlouho, dokud česnek nezíská zlatou barvu. Česnek opékáme dozlatova proto, aby neměl posléze tak ostrou chuť, nebyl cítit v ústech.
Špagety: Vařící vodu osolíme hrubozrnnou (mořskou) solí a přidáme špagety, zhruba 80 g na 2 porce. Voda se musí zprudka vařit, jinak se špagety polámou. Hrnec nikdy nepřiklápíme pokličkou.
Tatarák z tuňáka dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Zakápneme kvalitním olivovým olejem a přidáme najemno nakrájenou velkolistou petržel a promícháme. Připravujeme těsně před podáváním.
Špagety vaříme na skus, al dente. Hotové špagety přecedíme, přendáme je do omáčky a prohřejeme. Nakonec přidáme nasekanou velkolistou petržel a vše promícháme. Na talíř servírujeme nejdříve těstoviny, na ně tatarák z tuňáka, ozdobíme petrželkou, zakápneme olivovým olejem a podáváme.
Poznámka k receptu
Česnekový konfit připravíme tak, že celou paličku česneku ve slupce vaříme v olivovém oleji asi hodinu a necháme ji v oleji také vychladnout.
Načítám komentáře...