Těstoviny s dary moře
Seznam surovin
- těstoviny 500 gramů (čerstvé (použili jsme polovinu normálních a polovinu tmavých sépiových))
- mořské plody 500 gramů (čerstvé nebo mražené)
- cibule šalotka 200 gramů
- víno bílé 2 decilitry (suché)
- olej olivový 150 gramů
- smetana na šlehání 1 decilitr
- bylinky 1 lžíce (nasekané (podle vlastní chuti))
- česnek 2 stroužky
- pepř bílý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
V kastrolu rozehřejeme olivový olej a zpěníme na něm oloupané a jemně nakrájené šalotky a prolisovaný česnek. Přilijeme víno a zprudka ho svaříme na polovinu. Pak přidáme dary moře (postupně, podle složení směsi, nejdříve chobotničky a sépie, které mají tvrdší maso, zcela na závěr slávky či jiné mušle). Kastrol zakryjeme poklicí a směs dusíme asi 2 minuty. Pak ji osolíme, opepříme, přidáme nasekané bylinky, ještě minutu podusíme a hotovou směs znovu dochutíme (musí být výraznější).
Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody al dente (tvrdší na skus), slijeme je a promícháme s připravenou směsí a našlehanou smetanou. Podáváme ihned, nejlépe s dobře vychlazeným kvalitním bílým vínem.
Poznámka k receptu
Tak skvělé přísady, jako jsou dary moře a sépiové těstoviny by bylo škoda zkazit nekvalitním olejem. Na přípravu použijte ten nejlepší olivový olej, extra panenský (je označený jako Extra Virgin).
Načítám komentáře...