Tortelli
Seznam surovin
Na tortelli:
- mouka semolina 400 gramů
- vejce 4 kusy
- mouka pšeničná hladká (na posypání)
Náplň:
- špenát 350 gramů (čerstvý)
- česnek 4 stroužky
- sýr Ricotta 250 gramů
- olej olivový
- sůl
- pepř
Na dokončení:
- olej olivový
- česnek 1 stroužek
- špenát 2 hrsti
- sýr Parmezán 50 gramů (nastrohaný)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Na přípravu těsta můžete použít robot s hnětacím hákem nebo na to jít ručně, výsledek bude stejný. Semolinu nasypte do mísy, přidejte vejce a vypracujte těsto. Zprvu bude hrubé a drolivé, snažte se, aby bylo co nejkompaktnější a drželo tvar. Čím déle budete s těstem pracovat, tím bude hladší a pružnější, věnujte mu alespoň 10 minut. Zabalte je do potravinářské fólie a uložte alespoň na 30 minut do lednice.
2. Připravte si náplň: česnek nasekejte nadrobno, zpěňte ho na troše olivového oleje a ihned přidejte špenát. Na mírném ohni ho nechte zavadnout a zredukovat objem, osolte, opepřete a přendejte do mísy, aby rychleji vychladl. Ze špenátu vymačkejte vodu, nasekejte ho nadrobno a smíchejte s ricottou. Můžete dochutit solí a pepřem, náplň by měla mít výraznější chuť.
3. Na pracovní plochu si připravte všechno, co budete potřebovat: zabalené těsto, mísu s náplní, prkénko, nůž, hrnek s vodou, mašlovačku nebo štětec, vykrajovátko na těstoviny, tác, na nějž budete těstoviny odkládat, a strojek na těstoviny.
4. Pusťte se do toho! Z těsta odkrojte asi pětinu, zbytek pečlivě zabalte do fólie, aby nevysychalo. Odkrojené těsto rukama vytvarujte na placku, kterou postupně zasouvejte do strojku na těstoviny, nastaveného na největší tloušťku. Pokud máte elektrický nástavec na robot, budete mít k dispozici obě ruce. Ruční mlýnek chce víc obratnosti, ale cvikem brzy získáte ten správný grif. Těsto protáhněte strojkem. Pokud se vám napoprvé potrhalo a rozdrobilo, nezoufejte, uplácejte z něj placku a pokračujte tak dlouho, dokud nevytvoří kompaktní plát. Platí, že čím déle jste těsto hnětli, o to méně bude potřebovat zpracovat ve strojku na těstoviny. Sami si vyberte, co je pro vás pohodlnější: déle hníst, nebo častěji protahovat? Plát těsta několikrát přeložte a opakovaně protáhně- te strojkem. Asi deset přeložení a protažení by mělo stačit.
5. Konce těsta ve strojku spojte, spoj dobře přitlačte k sobě. Teď máte nekonečný pruh, kterým můžete točit dokola. Zapněte strojek, protáčejte těsto a postupně snižujte jeho tloušťku: vždy několikrát protočte a posuňte o stupeň. My jsme končili na č. 4.
6. Plát těsta rozřízněte, vytočte ze strojku, dejte na pracovní plochu posypanou moukou. Označte si polovinu těsta, na jednu polovinu si naznačte tvary tortell těsn ě vedle sebe, doprostřed každé naneste asi lžičku náplně (záleží na tom, jak velké tvary budete dělat, kolem náplně by měl zůstat asi centimetrový okraj). Prostor mezi hromádkami náplní potřete vodou a ihned překlopte druhou polovinou těsta. Těsto kolem náplní dobře přitlačte, vykrojte těstoviny a odkládejte je na pomoučený tác. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto. Pracujte rychle, těsto má tendenci vysychat a trhat se.
7. Hotové těstoviny vařte 2 minuty ve velkém množství osolené vody. Sceďte a dokončete ve velké pánvi, v níž jste zpěnili plátky česneku a orestovali špenát, osolte, opepřete a na talířích pak ještě podle potřeby zakápněte olivovým olejem a posypte strouhaným parmazánem. Ideální mouka na přípravu je semolinová, mletá z tvrdozrnné pšenice. Koupíte ji v italských prodejnách i v některých supermarketech nebo třeba na www.chefshop.cz. Z hladké mouky vyrobíte nudlové těsto, lepivější a méně pružné. Výsledek tak není stejný. Nejdůležitější je rychlá práce. Oschlé těsto ztrácí nevratně pružnost. Těsto, se kterým zrovna nepracujete, vždy pečlivě balte do fólie. Náplně vymýšlejte podle libosti. Dbejte na konzistenci, tedy ne příliš řídká, spíše krémová. Náplně dělejte šťavnaté, plné chutí a raději z méně surovin.
Poznámka k receptu
Ingredience na cca 30 kusů.
Načítám komentáře...