Tortelli di zucca - Dýňové tortelli
Seznam surovin
Na tortelli:
- mouka pšeničná hladká 400 gramů (00)
- vejce 4 kusy
- sůl 1 špetka
- máslo (rozpuštěné k podávání)
- sýr Parmezán (strouhaný k podávání)
Na náplň:
- pyré 600 gramů (dýňové)
- muškátový oříšek 1/2 lžičky
- sušenky 100 gramů (Amaretti)
- sýr Parmezán 100 gramů
- hrušková povidla 100 gramů (lze vynechat)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Mouku přesypte do mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vyklepněte vejce, přidejte špetku soli a uhněťte do pevného, ale pružného těsta. Zabalené ve fólii nechte třicet minut odpočívat.
2. Dýňové pyré smíchejte s jemně nastrouhaným muškátovým oříškem, nadrobenými sušenkami, solí, pepřem, nastrouhaným parmazánem a povidly. Pokud povidla vynecháte, nic se nestane.
3. Těsto postupně pomocí strojku na těstoviny rozválejte na tenké pláty. Na polovině si naznačte kolečka, doprostřed každého dejte asi lžičku pyré, překlopte zbylými pláty a pomocí vykrajovátka vytlačte tortelli.
4. Ve vroucí osolené vodě vařte těstoviny, aby byly al dente. Servírujte přelité rozpuštěným máslem a posypané parmazánem.
5. Jak na dýňové pyré: Dýňové pyré je v zimním jídelníčku naprostou nezbytností. Lehce osolené je můžete podávat místo kaše k pečeným masům, lze jej přimíchat do cheesecaků či brownies a skvělé je i v plněných těstovinách. Ze 3 kil dýně získáte okolo 500 g pyré. Dýni nakrájejte na měsíčky, lehce osolte, zastříkněte olejem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud dýně nezměkne. Vyndejte z trouby, nechte lehce zchladnout a lžící oddělte dužinu od slupky, slupky vyhoďte a dužinu rozmixujte dohladka. V lednici vydrží několik dnů.
Poznámka k receptu
Geniální chuť! K těstovinám plněným lehce nahořklým dýňovým pyré se snad ani nic jiného říct nedá. Máslem při servírování rozhodně nešetřete.
Načítám komentáře...