Zapečená kolínka s kadeřávkem
Seznam surovin
- těstoviny 500 gramů (kolínka)
- zelenina 600 gramů (kadeřávek)
- máslo 100 gramů
- mléko 600 gramů
- sýr Čedar 300 gramů
- mouka pšeničná hladká 60 gramů
- bobkový list 2 kusy
- strouhanka 3 lžíce
- ořechy lískové 30 gramů
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek (dle chuti)
Postup přípravy
1. Z kadeřávku vykrájejte vnitřní silná žebra a odstraňte je. Listnaté části pokrájejte na větší kusy (asi 5 cm) a propláchněte je v cedníku. Kolínka uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu, aby byla spíše tvrdší. Na poslední 3 - 4 minuty přidejte kadeřávek a vařte společně. Sceďte.
2. Zapékací mísu nebo misky na jednotlivé porce důkladně vymažte máslem a zbytek másla vložte do většího hrnce. Rozpusťte ho a za občasného míchání na něm osmahněte mouku dozlatova. Zalijte mlékem a promíchejte. Pak přidejte bobkový list a vařte za stálého míchání do zhoustnutí, trvá to asi 10 minut. Hrnec stáhněte z plotny, přidejte muškátový oříšek, nahrubo nastrouhaný sýr, ½ lžičky soli a čerstvě mletý pepř.
3. Do sýrové omáčky vsypte kolínka s kadeřávkem a pořádně promíchejte. Vložte do zapékací mísy, posypte rovnoměrně strouhankou a nasekanými ořechy a pečte 25 - 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C, až je povrch pěkně opečený a zlatavý.
Načítám komentáře...