Zapečené těstoviny s křenem, květákem a kadeřávkem
Seznam surovin
- těstoviny 100 gramů (Pene)
- salát kadeřavý 2 hrsti
- květák 500 gramů
- křen 2 lžíce (strouhaný)
- česnek 2 stroužky
- petržel hladkolistá 1 hrst
- mléko 500 mililitrů (plnotučné)
- mouka 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
- sýr Parmezán 150 gramů
- panko (japonská strouhanka) 50 gramů
Postup přípravy
1. Těstoviny uvařte v osolené vodě, aby byly pevnější na skus, a připravte bešamel: česnek nakrájejte na plátky, v pánvi rozpalte máslo a česnek orestujte. Přidejte mouku, promíchejte a lehce ji opražte. Nakonec přilijte část mléka a metličkou míchejte, aby se rozpustily všechny hrudky. Postupně přilévejte mléko, bešamel by měl mít konzistenci omáčky. Stáhněte ho z plotny a vmíchejte křen a většinu nastrouhaného parmazánu.
2. Do zapékací misky dejte opraný kadeřávek, na drobné růžičky rozebraný květák, nasekanou petrželku a hotové těstoviny. Promíchejte, zalijte bešamelem a znovu zamíchejte, aby se bešamel dostal ke všem surovinám. Nakonec zasypte strouhankou, zbylým parmazánem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut. Ihned podávejte. Crème fraîche, přidejte prolisovaný česnek a čerstvě nastrouhaný křen. Podávejte k hotovému bůčku.
Poznámka k receptu
Bez křenu by tyhle zapečené těstoviny byly velmi jemné a tak trochu fádní. Ostrý kořen jim dodá překvapivý šmrnc, rozumí si totiž s kadeřávkem i jemným květákem.
Načítám komentáře...