Ukrajinský tmavý chléb
Seznam surovin
Na 8 krajíců:
- droždí 14 gramů
- cukr krupice 2 lžičky (hnědý)
- mouka celozrnná 200 gramů
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- mouka žitná 100 gramů (hladká celozrnná)
- sůl
Nudlové těsto na ozdoby:
- mouka pšeničná hladká 400 gramů (nebo polohrubá)
- žloutek 4 kusy
- voda (podle potřeby)
- vejce 1 kus (na přichycení ozdob)
Postup přípravy
1. Droždí rozpusťte ve 2 hrnkách vlažné vody s cukrem a nechte 10 minut stát. Suché přísady promíchejte v míse. Vlijte vzešlé droždí a důkladně promíchejte. Těsto důkladně prohněťte, vypracujte z něj bochník a přikrytý nechte kynout (máte-li ji, tak v ošatce). Troubu předehřejte na nejvyšší teplotu, tedy na 250°C. Těsto kyne dost rychle, 15 až 20 minut.
2. Bochník opatrně vyklopte na plech a potřete jej osolenou vodou. Do trouby můžete také vložit malý kastrůlek nebo ohnivzdornou nádobku s vodou. Pára, která bude při pečení vznikat, způsobí, že chléb bude hezky vláčný. Chléb pečte asi 15 minut, pak teplotu snižte na 150°C a dopékejte ho ještě 40 minut. Během pečení můžete bochník několikrát potřít čistou (neosolenou) vodou.
3. Z rozváleného nudlového těsta si připravte různé ozdoby (například provaz, kytičky či různě vytvarované lístky). Bochník vyjměte z trouby, obtočte ho „provazem” z nudlového těsta a pokryjte ozdobami, které přichyťte rozšlehaným vajíčkem. Chleba ještě jednou potřete osolenou vodou a ještě krátce (maximálně na 10 minut) vraťte do trouby, aby se těsto, ze kterého jsou vyrobeny ozdoby, upeklo dokřupava a také trochu chytilo barvu.
Poznámka k receptu
Tmavé, vláčné chleby jsou s ruskou a ukrajinskou kuchyní nerozlučně spjaté. Na Ukrajině je navíc zvykem při slavnostních příležitostech je nádherně zdobit různými motivy, vytvarovanými z jednoduchého těsta.
Načítám komentáře...