Velikonoční hlavička I
Seznam surovin
- uzené maso 200 gramů
- vepřové maso 200 gramů (pečené, bůček)
- játra 200 gramů (drůbeží)
- slanina 200 gramů
- vejce 5 kusů
- strouhanka 500 gramů (nebo houska nakrájená na kostičky)
- cibule 2 kusy
- tuk 100 gramů (nejlépe sádlo)
- mléko 3 decilitry
- pivo tmavé 1 decilitr (černé)
- bylinky 1 hrst (čerstvé, nadrobno nasekané - mladé kopřivy, pažitka, petrželka, listy pampelišek, popenec...)
- muškátový oříšek
- pepř černý (mletý)
- sůl
- tuk (na vymazání pekáče)
Postup přípravy
Na pánvi rozehřejeme část tuku, zpěníme na něm jednu nakrájenou cibuli, přidáme na malé kousky nakrájená játra, osmahneme je, podlijeme pivem a krátce podusíme.
Na jiné pánvi osmahneme na zbylém tuku druhou nakrájenou cibuli, přidáme směs bylinek, listy kopřiv, pampelišek a popence, které jsme předtím spařili horkou vodou a nasekali nadrobno, a krátce podusíme.
Strouhanku nebo kostičky veky zalijeme mlékem, které necháme vsáknout.
Uvařené uzené a vepřové maso nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou slaninu, podušená játra, bylinkovou směs, strouhanku nebo housku a na závěr vmícháme osolená a opepřená vejce okořeněná špetkou muškátového oříšku.
Dobře promícháme, směs vložíme do vymaštěného pekáče a ve vyhřáté troubě pečeme asi 40 minut.
Poznámka k receptu
Upečenou hlavičku podávejte se zeleninovým salátem. Výborně chutná i za studena.
Načítám komentáře...